fbpx

Online Yoga-oefeningen voor thuis

India’s grootste geschenk aan de wereld is misschien wel de Yoga. Als zusje van de Ayurveda, heeft het een positieve uitwerking op lichaam, geest en ziel. Het is dan ook niet vreemd dat Yoga de laatste jaren opnieuw zo aan populariteit heeft gewonnen. De voordelen van het beoefenen ervan zijn eindeloos. Het is echter een misverstand dat Yoga enkel een fysieke beoefening is, een soort van sport. De vele asana’s – de Yoga-oefeningen – brengen niet alleen het lichaam weldaad. Ze hebben als hoogste doel de ‘mind’ (in het Nederlands vaak vertaald met de Geest – al is die vertaling niet helemaal correct) tot rust te brengen en het Ego los te laten. De Yoga-filosofie gaat er namelijk vanuit dat we allen één zijn. Dat we allen voortkomen uit dezelfde bron en dat juist de afgescheidenheid van elkaar en van onze bron ons onrust bezorgt.

Yoga-docent uit de Indiase traditie

Als geen ander combineert Goran Kavcic, in India opgeleid tot Lyengar Yoga-docent, de lichamelijke en spirituele kant van Yoga in zijn lessen. Lyengar Yoga onderscheid zich onder andere door het gebruik van hulpmiddelen. In tegenstelling tot wat wij hier in het westen neigen te denken is Yoga voor iedereen. Ongeacht leeftijd en fysieke gesteldheid. Het gebruik van deze hulpmiddelen, ookwel props genoemd, maken zijn lessen dan ook buitengewoon toegankelijk. In zijn instructies geeft Goran bovendien veel aanwijzingen voor het op verschillende niveau’s doen van de oefeningen. Yoga is dan ook zeker niet allen voor lenige mensen van waarde. Het is dan ook niet ongebruikelijk om in de lessen van Goran beginnende Yogi’s naast de vergevorderden aan te treffen.

Wat is Yoga eigenlijk?

In Yoga draait het om minimalistische bewegingen. Zoals ook de natuur geen energie verspilt. Waarbij je alleen in het water blijft drijven wanneer je zo min mogelijk doet. En hoe minder je doet, hoe beter je blijft drijven. Zo is het ook met Yoga. Je bent pas in staat de meer complexe oefeningen te doen wanneer je je eerst leert te ontspannen. Een doelgerichte instelling waarbij je jezelf dus de perfecte houding als hoogste ideaal stelt is niet waar het bij Yoga om draait. Over je eigen grenzen heen gaan wordt dan ook ten zeerste afgeraden. Het gaat er juist om het bereiken van een eenvoudige harmonie tussen lichaam en geest. Een voorbeeld daarvan is het beheersen van de hartslag en de lichaamstemperatuur met behulp van ademhalings- en concentratie-oefeningen. Ookwel Pranayama en Meditatie genoemd.

Wat heb je nodig voor een les

Om deze Yoga-les van Goran thuis te volgen heb je het volgende nodig:

  • Een tablet, laptop of TV groot genoeg om de les goed te zien terwijl jij op de grond ligt
  • Een yoga-mat die aan jouw persoonlijke voorkeuren voldoet
  • Een yoga-riem wanneer je hiervan gebruik wilt maken
  • Twee yoga-blokken wanneer je hiervan gebruik wilt maken
  • Een yoga-bolster – Een stevig kussen speciaal voor Yoga-oefeningen
  • Een flesje water voor na afloop

Mocht je niet alle hulpmiddelen in huis hebben, geen probleem. Deze les is ook zonder goed te volgen. Zelfs zonder Yoga-mat, gewoon op de vloer, een kleedje of een handdoek kan ook. In Yoga draait alles om zachtheid, liefdevol zijn. Naar elkaar maar ook voor onszelf.

Meer Yoga-lessen van Goran zien?

Vond jij deze Yoga-les erg prettig en wil je meer lessen bij Goran volgen? Zodra de corona-maatregelen het toelaten zal hij weer lesgeven bij YogaPoint in Nederland maar ook in zijn eigen Yogaschool in Kleef, Duitsland. Ben je op zoek naar meer Online Yogalessen? Deel dan dit bericht met behulp van de knoppen hieronder. Wanneer er voldoende belangstelling is zullen wij hier meer lessen plaatsen. Wil je wat delen over jouw ervaringen tijdens de les of heb je vragen? Stuur deze dan naar: lezers@chantalmagazine.nl 

Delen is fijn