fbpx

Wat doe jij als jouw man vreemd gaat?

Chantal Magazine is een online magazine voor en door vrouwen. Met verhalen van de redactie en van lezeressen. Hun openheid nodigt de lezeres uit om na te denken over zichzelf en de wereld om hen heen. Ze zijn vaak erg persoonlijk. Wanneer de vertelster er voorkiest anoniem te blijven respecteren we dat zeer.

Je hebt het je misschien al eens afgevraagd, “Wat zou ik doen wanneer ik er achter kwam dat mijn man was vreemd gegaan?” Hem meteen verlaten of er toch eerst eens rustig over praten. Hem kaal plukken zodat hij eeuwig spijt heeft. Hem verbieden de kinderen te zien. Het de hele wereld vertellen dat het zijn schuld is dat we uit elkaar zijn. Dat is allemaal hypothetisch en het is wat we nu denken dat we zouden doen maar wat zou jij werkelijk doen?

Ik zou hem terugnemen

Er zijn maar weinig vrouwen die zeggen, “Ik zou hem terugnemen en nooit meer laten gaan!” Natuurlijk niet. Wie blijft er nu bij een bedrieger, een vreemdganger. Tenminste, dat is wat we denken en zeggen voordat het gebeurt. Maar in de praktijk werkt het anders. Het merendeel van de vrouwen blijft gewoon bij hun man. Alsof er niks is gebeurd? Nou nee dat niet niet helemaal maar ze blijven wel. Verrassend toch eigenlijk. Toch is dat precies wat 81 procent van de vrouwen doet volgens een recent Amerikaans onderzoek.


 

 

 

 

WE WAREN 10 jaar getrouwd 

Ja tien jaren van trouw. Tien jaren waarin we lief en leed deelden. Kinderen kregen. Mijn ouders naar het graf brachten. Een huis kochten dat aan al onze wensen voldeed. Waarin we samen kerst vierden, op vakantie gingen, spaarden voor het rijbewijs van de kinderen, de badkamer verbouwden en ga zo maar door. 10 jaren waarin we het centrum van elkaars wereld waren. Ik was 42 jaar, had een leuke baan, drie lieve kinderen, fijne vrienden en vriendinnen en was gelukkig met mijn man. Totdat hij het vreselijke nieuws vertelde.

Wanneer is het vreemdgaan

Ik had al eerder mijn twijfels. De hoeveel tijd die mijn man doorbracht met zijn assistente was op zijn zachts gezegd opvallend. Ze moesten geregeld naar beurzen en andere netwerkbijeenkomsten van het werk. De foto’s die op de website van het bedrijf verschenen logen er niet om. Ze leken een mooi stel samen. Maar hij verzekerde mij keer op keer dat het alleen zakelijk was. Dat ze alleen beroepsmatig met elkaar omgingen en als er al over privézaken gesproken werd dan had hij het vooral over wat hij met mij had gedaan, zei hij mij keer op keer. Omdat ik hem niet onnodig wilde beschuldigen maar toch een knagend gevoel had besprak ik het zo nu en dan met vriendinnen. Met haar? Nee, je hoeft je echt geen zorgen te maken.

Plotseling wist ik het zeker

Toen hij voor de tweede keer in een maand tijd een paar nachten weg was voor werk en ik hem niet kon bereiken toen ik met onze dochter naar de huisartsenpost moest omdat de oorontsteking die was komen opzetten ondraaglijk was geworden, wist ik het ineens zeker. Het gevoel wat ik kreeg is onbeschrijflijk maar ik wist het zeker. Mijn maag draaide zich om, mijn hartslag ging als een malle tekeer en er was niets of niemand dat mij nog kon overtuigen van het tegendeel. Het lamme SMS-je dat hij mij pas de volgende morgen stuurde bevestigde het alleen.

 

 

 

Hij gaf het nog toe ook

Toen ik hem in de loop van de ochtend eindelijk aan de telefoon had en hem recht op de man af vroeg of er wat was gebeurd gaf hij het nog toe ook. Ja, ze hadden een beetje gezoend bij het teruglopen naar de kamers. Nou ja, met wat doorvragen was het iets meer geweest dan een beetje zoenen. Ik hoorde aan zijn stem dat het goed mis was. Ze waren op zijn kamer beland voor een laatste afzakkertje en toen zij haar naaldhakken vast uitschopte had hij zich niet langer kunnen beheersen. Ik moest vooral haar niet de schuld geven, zei hij er nog bij. Melanie was een nette vrouw.

Mijn ontrouwe echtgenoot kwam direct

In plaats van dat ik hem liet merken dat ik van binnen compleet overstuur was bleef ik kalm en zei hem dat ik thuis op hem wachtte. Dat hij per direct naar huis moest komen als hij zijn huwelijk nog enige kans wilde geven. Het niet op wilde geven. Want anders kon hij direct zijn spullen pakken en bij haar intrekken, beet ik hem na. Ik wist niet wat ik kon verwachten maar hij kwam. Hij stond binnen een uur op de stoep met een enorme bos rode rozen. Mijn lievelingsbloemen. Dat weet hij. Ik had ze bijna tegen de grond gegooid maar kreeg daar de kans niet voor. Hij hield mij stevig vast en nog voordat ik zelf in tranen was en mijn emoties de vrije loop liet waren er dikke tranen in zijn ogen te zien.

Ze hadden al maanden een relatie

Ik wist niet meer wat ik moest denken. Een stem in mijn hoofd zei me dat ik zelf de controle moest houden over mijn emoties. Dat ik mij niet door hem moest laten verleiden om medeleiden met hem te hebben. Zeker toen hij na lang aandringen vertelde dat ze min of meer al maanden een op-en-af relatie hadden werd de leeuwin in mij wakker. Ik moest eigen haard en huis beschermen. Desnoods ten koste van mijzelf. Hem laten voelen hoe zeer hij mij kwetste kan later ook nog wel maar de kinderen mochten dit niet weten. De buren niet. Zijn familie niet. Niemand. Ondanks dat het hele kantoor op de hoogte bleek te zijn. Ik ging overal voor liggen zo leek het en nam alle controle in handen.

Onze relatie werd er alleen maar beter op

Gek dat het zo kan lopen. Zo heel anders dan ik vooraf gedacht zou hebben maar onze relatie werd er alleen maar beter op nadat ik er achter was gekomen dat hij was vreemd gegaan. We namen het beiden niet meer voor lief. Ik zou hem er keer op keer aan helpen herinneren dat ik de beste moeder op aarde was van zijn drie kinderen. Dat zijn moeder erg aan mij gehecht was. Dat ik beter dan wie dan ook wist waar hij van hield. Hoe hij zijn overhemden gestreken wilde hebben. Wat hij op zijn boterhammen wilde die verdwenen in zijn lunchbox. Gek genoeg was hem eruit zetten het laatste wat ik wilde. Ik wilde meer dan ooit de bevestiging dat we een goed huwelijk hadden, samen goede ouders waren en er nog een lange toekomst voor ons lag.

 

 

Ze was niet die mooie vrouw uit de magazines

Het beeld van de vrouw waar een man mee vreemd gaat is dat zij bloedmooi is. Sexy as hell. Intelligent. Dat ze nooit zeurt en al zijn handelen beloont met een compliment waar zijn ego van groeit. Maar ook dat de vrouw die bedrogen wordt lelijk, onverzorgd en onaangenaam is. Een vrouw die beduidend minder aantrekkelijk is dan de minnares. Laten we zeggen, de kruising tussen een zielig lelijk eendje en de klagende heks die hem geen ruimte laat zichzelf te zijn. Het tegendeel was waar. Ze was een gewone vrouw. Niet die mooie vrouw uit tijdschrijften. Opgepoetst met Photoshop. En ook ik ben gewoner dan ik in eerste instantie zelf wilde toegeven.

Het lag ook helemaal niet aan ons huwelijk

We denken al snel dat er dan dus iets mis moet zijn geweest met ons huwelijk. Het moet wel een heel slecht huwelijk zijn voordat een man zoiets doet en zijn hele hebben en houwen op het spel zet. Maar ook is meestal niet het geval zo blijkt uit het onderzoek. Het ligt niet aan het huwelijk en niet aan de vrouw maar aan hem. Hij ging vreemd omdat er wat mis was met hem. Omdat hij dacht dat hij door vreemd te gaan in een fantasie zou kunnen leven die kon verbloemen wat er met hem aan de hand was. Zo gaan er verhalen van mannen die vreemd gaan met andere mannen zodat ze maar niet hoeven toegeven dat ze een slechte echtgenoot zijn. Of mannen die een jongere dame verleiden omdat ze zich thuis vaak niet voldoende man voelen.

Mijn man was seksverslaafd

Toen hij voor het eerst weer voor het werk op pad was en met een stel mannelijke collega’s mee naar een striptent was gegaan beloofde hij mij vooraf dat hij mij alles zou vertellen. En dat deed hij ook. Dit had ik echt niet aan zien komen. Ik dacht dat mijn man niet van stripteases zou houden en dat hij nooit een seksclub had bezocht. Maar niets was minder waar. Al voordat wij samen waren was hij een frequente bezoeker. Het was niet alleen de assistente met wie hij mij had bedrogen. Hij had ook helemaal geen gevoelens voor haar. Het probleem was veel ouder. Mijn man was seksverslaafd. Terwijl hij dit openlijk vertelde lag hij opgerold in de foetushouding met zijn handen voor zijn gezicht omdat hij zich diep schaamde en bang was dat ik hem aan zou vallen. Hij wist dat hij hulp nodig had en dat hij het niet alleen kon. Hij had mijn hulp nodig.

De vader van mijn kinderen had hulp nodig

Met een zekere mate van afstandelijkheid beloofde ik hem dat ik er voor hem zou zijn. Dat ik hem zou helpen en ondersteunen als zijn beste maatje. Ik maakte mijzelf wijs dat de kinderen een stabiele gezonde vader nodig hadden en dat hij dat zonder mij nooit zou worden. Ik hield mijzelf bovendien voor dat ik wel bij hem weg zou gaan zodra hij genezen was. Zodra hij de stukken bij elkaar had geveegd en de stabiele vader kon zijn die ik al die jaren had gedacht dat hij voor hen was. Maar ow wat hield ik mijzelf voor de gek. Juist nu hij zo kwetsbaar was en dit juist met mij deelde ging ik meer en meer van hem houden en groeiden wij verder naar elkaar toe. Het was een zare tijd met behoorlijk wat beren op de weg maar terugkijkend ben ik dankbaar voor wat er gebeurd was.

Op de website van The Betrayed Wifes Club kun je verder lezen over het onderwerp. Wellicht dat er ook een Nederlandse website is met aandacht voor het onderwerp. Dan horen wij dat graag via lezers@chantalmagazine.nl

 

Delen is fijn