fbpx

Voorbereiding voor geleide meditaties

At Rosegarden – Alberto Rodriguez - Chantal Magazine

Voorbereiding voor geleide meditaties

Een geleide meditatie, ook wel visualisatie genoemd, is een innerlijke reis. Via een ingesproken tekst die je begeleidt, ga je in gedachten op ontdekkingstocht in jezelf.

Maak het Jezelf Comfortabel

Wanneer je deze meditatie voor het eerst doet, besteed wat extra aandacht aan de letterlijke plaats waar je gaat zitten. Het liefst een plek waar je elke dag ontspannen kunt zitten, zodat ook dit een vertrouwde gewoonte wordt. Besteed de eerste keer iets meer tijd aan het settelen. Maak er een plek van waar jij je welkom en veilig voelt Hier heb je de volgende keren profijt van omdat de plek dan al is zoals je dat graag hebt.

Vertrouw je eigen Weg en Beelden

Voor je begint, wil ik je graag mee geven dat er onderweg geen goed of fout is. Vertrouw je innerlijk, wat het je laat zien. Zeg ik bijvoorbeeld ergens dat je loopt maar jij ziet jezelf op een fiets of zwemmen, sta jezelf dit toe en kijk wat er gebeurt.

Krachtplaats

Iedere meditatie start met de reis naar jouw innerlijke Krachtplaats, een plaats van Liefde, Kracht, Wijsheid en Heling IN jou.

Door iedere keer hier te starten, wordt het een plaats waar jij je veilig en vertrouwd mee gaat voelen. Zodat het de ruimte in jou wordt, waar je altijd naartoe kunt gaan wanneer je inspiratie zoekt, rust nodig hebt of pijn los wilt laten. Niet alleen tijdens de workshop, maar ook daarna.

Ik raad je aan om de innerlijke ruimte koesteren. Want dit is jouw veilige plek waar je kunt opladen. Waar jij je kunt verbinden met het pure, Goddelijke in jezelf. Deze plaats zou je daarom zelfs Heilig kunnen noemen, in de zin van helend en speciaal.
De oorspronkelijke Indiaanse stammen kennen het begrip “Heilige Ruimte”.  Dit staat voor je lichaam, de ruimte om je heen, je gevoelens, je gedachten, je bezittingen. Dat wat echt bij jou hoort en waarvoor je eerbied mag vragen. Zo mag je eerbied vragen voor wat er leeft in je en de vorm waarin jij jezelf uitdrukt.

Creatieve Thema’s

De meditaties die we tijdens “Mindful Schilderen” doen, hebben allemaal te maken met creativiteit, kleur of met de onderwerpen die je schildert.
Je maakt bijvoorbeeld verbinding met je Innerlijke Kunstenaar, het innerlijke deel van jou wat je helpt om creatief en kunstzinnig te zijn.
Iedere meditatie helpt je natuurlijk niet alleen om dat specifieke thema beter te laten stromen. Want de eravringen die jij hebt tijdens je innerlijke reis, zijn ervaringen die op veel meer vlakken van je leven doorwerken.

Ontspanning

De meditatie helpt je als eerste ontspannen. Door je aandacht op je ademhaling te richten, komen je lichaam en je geest langzaam tot rust.

In het algemeen zullen de meditaties je ook helpen om oude pijn, onzekerheid en dergelijke  los te laten. In het begin komt het daarom wel eens voor dat mensen intens reageren tijdens de reis. Wanneer dit voor jou geldt, hoef je hiervan niet te schrikken. De diepe ontspanning helpt je om je creativiteit te laten stromen. Helpt blokkades op te lossen, die voor je creativiteit lagen. Dit oplossen kan emoties oproepen.

Advies is om deze te laten stromen, zonder er teveel aan te hechten. Zie ze als rotsblokken in een rivier, die langzaam worden verpulverd terwijl de restanten meestromen met de rivier. De rivier blijft stromen, wast de blokkade als het ware weg tot de stroom helemaal vrij is.

Licht

Aandachtspunt is wel, dat het de intentie is om je er beter door te voelen. Merk je dat je gedachten donker of naar worden, kijk dan of je jezelf rustig terug kunt brengen naar het lichte, opwekkende in je. Zonder stress of druk, zoals je een angstig kind mee zou nemen, breng je jezelf terug naar het licht.

“Lastige” Emoties en Gevoelens – Hoe ga je hiermee om?

In het begin kan het zijn dat er tijdens de geleide meditatie allerlei gevoelens gaan stromen, die je niet verwacht had. Bijvoorbeeld verdriet, boosheid, onmacht of iets anders wat je ziet als een “lastige” emotie.
Deze mag je laten stromen, zonder oordeel. Gewaarworden, wat ze doen.
Tijdens de meditatie besteden we hier geen extra aandacht aan, behalve dat je aangemoedigd wordt om ze te laten stromen, gewaar te worden en rustig uit te ademen.

De intentie is niet zozeer om deze gevoelens en emoties te onderdrukken. Deze emoties mogen gezien worden. Eerder om dat wat opkomt zonder oordeel te laten stromen, los te laten en daarna de focus te verleggen naar lichtere gevoelens. Letterlijk e-motie. Energie in beweging.. En voor deze meditatie te kiezen om ruimte te maken. Ruimte voor creativiteit en inzicht in jouw talenten.

Soms kunnen gevoelens, ook moeilijke en zware gevoelens, een boodschap voor ons hebben. Merk je dat bepaalde gevoelens steeds terug komen, dan wil ik je aanraden hiervoor extra coaching of healing aan te vragen.

Sommige zware gevoelens heb je al onderzocht en ze blijven opkomen. In dit geval kan er iets anders meespelen, namelijk de “verslavende” kant van emoties. We kunnen er, hoe pijnlijk ook, aan gewend geraakt zijn om ons bijvoorbeeld verdrietig te voelen, of machteloos. Ook ons lichaam kan fysiek gewend zijn geraakt aan de stoffen die vrijkomen wanneer je deze emoties ervaart. Dan duurt het een tijdje voor we er aan gewend raken dat we een blij mens mogen zijn, creatief en talentvol.

Het is dus zeker het proberen waard om de zware gevoelens los te laten met onze ademhaling en ruimte te maken voor licht. Je kunt wel eens verrast zijn, welke kracht er dan vrij komt in je!

Terug naar het Hier en Nu

Na de meditatie word je begeleid om rustig met je aandacht terug te gaan naar het Hier en Nu. Rustig is hierin belangrijk, zodat je de positieve gemoedstoestand zolang mogelijk bij je kunt houden. Zorg er ook voor, dat je met je aandacht helemaal terug komt naar het Hier en Nu. Voel je lichaam, op een aangename manier. Ben aandachtig aanwezig.

Integreren van je Ervaringen

Je hebt de meditatie/visualisatie gedaan en daarna tijd genomen om goed terug te komen naar waar je Bent. Hierna neem je wat tijd om de belangrijkste dingen die je hebt gezien en ervaren op te schrijven.
Ongetwijfeld was het een prachtige en verrassende reis. Vaak “weten” we bepaalde dingen, maar wanneer je dieper op reis gaat in jezelf, kom je altijd nog een aantal verrassingen tegen.

Om je ervaringen te integreren in je dag en dagelijks leven, wordt je gevraagd om een dagboekje bij te houden. Hierin kun je schrijven en/of tekenen wat je hebt mee gemaakt, wat voor jou belangrijk was.
Dit kan natuurlijk ook op een los blaadje, maar we weten dat dit papiertje waarschijnlijk ergens tussen raakt of verdwijnt. Gebruik je een dagboekje, dan geniet je iedere keer dat je iets opschrijft of tekent, van dit mooie boekje. Daarnaast heb je aan het eind van alle lessen hiermee een mooi aandenken aan al je reizen!

Afspraak met Jezelf

Heb je niet dagelijks de tijd om de gehele meditatie te doen, maak dan een afspraak met jezelf. Voel goed, welke regelmaat voor jou belangrijk is. Plan een dag en tijdstip in en probeer je te houden aan deze afspraak met jezelf. Niet omdat het moet, maar omdat het fijn is! Het zal een afspraak zijn die je goed doet, waar je energie uit haalt.

Wat moet je doen als weinig of niets ziet?

Mediteer of visualiseer je voor het eerst, dan kan het zijn dat je nog niet veel zag maar dat het meer een gevoel was. Of je zag veel, maar voelde er nog niet veel bij.
Hoe vaker je de tijd en aandacht neemt om een visuele meditatie te doen, hoe intenser de ervaringen gaan worden voor je.
Maar ook als de intensiteit nog niet zo hoog is tijdens de meditatie, niet gevreesd want het werkt altijd positief door. Soms merk je dat gewoon pas later. Meditatie kan zijn als een vriendelijke mist. Als je er in loopt merk je weinig, maar na een tijdje ben je doordrenkt.

Enjoy!
Rest me nog je vooral veel kleur en plezier te wensen, prachtige ontdekkingen en een bloeiende inspiratie!

De hele cursus bestellen? Klik hier