Er is enorm veel schilder- en tekenmateriaal te koop. Een winkel voor kunstenaars benodigdheden kan voor de echte kleur- en schilderliefhebber zelfs lijken op een snoepwinkel…zoveel “lekkers”.
Wanneer jij je creatieve ontwikkeling begint, is het misschien wel verleidelijk om veel leuke en interessante materialen te kopen, maar handiger is het om te starten met de basis benodigdheden. En wanneer je weet waar je graag mee werkt, uit te breiden.
Je innerlijke kunstenaar zal zeker helemaal blij worden van alle kleuren die er te koop zijn, dus wil je wat extra kleurtjes en penselen kopen kan dit geen kwaad. Vraag het speelse kind in je wel een klein beetje geduld te hebben. Eerst te spelen met de basis (en eventueel iets extra) en dan wat later samen te kijken naar de materialen die je echt graag gebruikt.
Een goede studiekwaliteit is prima om mee te oefenen. Wil je werk maken wat je kunt ophangen, kies artiest-kwaliteit met een goed pigment.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de olieverf van artisan. Ik werk supergraag met olieverf, maar wilde niet meer werken met schadelijke oplosmiddelen zoals in de traditionele olieverf. De basiskleuren hebben een wit, een lichte geel, een rood, een groen en een blauw. Eventueel een zwart. Deze leer je zelf mengen, maar voor de oefeningen kan gewoon een tube ook erg handig zijn.
Weet je nog niet of je voorkeur ligt bij acryl- of olieverf, neem van beide een kleine basisset en kijk hoe het je bevalt. Voor mij was olieverf liefde op het eerste gezicht, maar heb ook gemerkt dat om bepaalde technieken te oefenen de acrylverf erg handig geweest is
Start wel zo mogelijk met een eenvoudige set van goede kwaliteit. Hiermee krijg je de mooiste effecten. Wanneer je matige of slechte kwaliteit gebruikt, wordt het resultaat meestal ook matig terwijl je de aanmoediging van mooie en pakkende kleuren zeker in
het begin nodig hebt. Kun je niet alles aanschaffen, koop liever een paar goede dingen dan veel van slechte kwaliteit. Het gaat erom, dat je innerlijk Kunstenaar wakker wordt en blij is met wat je maakt.
Een basisset van bijvoorbeeld de wateroplosbare olieverf Artisan bevat titaniumwit, cadmiumgeel licht (tint), frans ultramarijn, phtalo groen (blauwe tint), gele oker en alizaron crimson. Met deze basis kun je veel tinten mengen.
Wil je (je innerlijke kunsetnaar) iets extra, dan kun je kiezen voor de kleuren die je aanspreken. Kleuren die ik zelf veel gebruik zijn: zinkwit, omber, gebrande sienna, gebrande omber, pruisisch blauw, sap groen, dioxazine paars, permanent rose, magenta, cadmium geel (tint). Als jij je kunt veroorloven af en toe een nieuwe kleur uit te proberen, bekijk dan de kleurenkaarten en zoek iets uit waar je blij van wordt. Test de kleur altijd eerst uit, voor je hem in een schilderij verwerkt. Maak kleurenstaaltjes, meng met andere kleuren en kijk hoe de kleur reageert op andere tinten.
Mediums voor olie- of acrylverf.Hierin is van alles te koop. Mediums die het drogen versnellen of vertragen, die de verf verdikken of verdunnen, mediums die zorgen voor glans. Ook nu geldt weer, begin met iets uit te testen. Wanneer je acrylverf gebruikt, kun je beginnen met gewoon water als medium te gebruiken. Om te verdunnen, vloeibaar of doorzichtig te maken. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een medium proberen wat de droogtijd vertraagt zodat het meer als olieverf reageert.
Traditionele olieverf verwerkt zich goed met geurloze verdunner en speciale mediums. Hierbij geldt een regel van dik over dun. Je start met de (olievrije) verdunner in de eerste laag en hoe verder je opbouwt, voor hoe meer olie je zorgt in de volgende laag.
Wateroplosbare olieverf laat zich iets anders verwerken, daarom bestaan er speciale mediums voor deze verf. Een eerste laag kun je verdunnen met water, daarboven bestaan verschillende mediums die je ook volgens de regels van dik over dun kunt toepassen.
In deze training behandel ik de basis van de verwerking van de verschillende verven. Wil j er meer over weten, kijk in de literatuurlijst of op mijn website voor geschikte boeken.
We starten handzaam, dus koop eerst bijvoorbeeld een maat 2, 4 en 6, eventueel 8. Neem een filbert (dit is een kattetong, palt met een afgeronde vorm), een platte, een ronde en ontdek waar je graag mee schildert. Kijk rond in een kunstenaarswinkel of online, voor je je keuze maakt.
Er bestaan penselen met dierlijke en met synthetische haren. Ook dit is weer een kwestie van voorkeur. Vroeger waren er alleen natuurlijke haren verkrijgbaar. Tegenwoordig kunnen ze erg goede synthetische penselen maken, met eigenschappen die lijken op natuurlijke haren. Sommige zijn stug (zoals varkenshaar), ander juist soepel of zacht (zoals marterhaar of ponyhaar). Mijn voorkeur gaat uit naar synthetische penselen. Deze zijn in het algemeen sterk en wanneer je voor een redelijke kwaliteit gaat, behouden ze vrij lang hun vorm. Daarnaast hoef ik me niet af te vragen of een dier ervoor geleden heeft, wat voor mij prettig aanvoelt.
Pas de maat van je penselen aan bij het doek waarop je werkt en gaandeweg zal je ontdekken bij welk type penseel je voorkeur ligt. Persoonlijk schilder ik graag met filbertmodellen en de hele kleine precisionpenseeltjes. Sommige kunstenaars die ik ken schilderen veel met een rond of plat penseel, van groot tot heel klein, terwijl andere houden van grote spalters (grote platte penselen) of paletmessen. Er is voor elk wat wils en wat jouw stijl is ontdek je door het gewoon te proberen en kijken wat het met je doet.
Er zijn verschillende types paletmessen in de handel. Om te mengen of om mee te schilderen. De paletmessen om mee te mengen lopen taps, met een soort puntje aan het einde. Met deze paletmessen kun je de verf goed mee “kneden” wanneer je mengt en ook met een puntje wegleggen of toe voegen.
Paletpapier heeft als voordeel dat het in een afsluitbare bak past en dat deze ook schoner blijft. Kun je een glazen of plastic palet vinden, is deze ook erg handig en milieuvriendelijk. Eventueel schep je je overgebleven verf over op een kleiner tegeltje om het te bewaren in een doos en het er uit te halen wanneer je weer gaat schilderen. Er zijn ook paletten van hout, hier heb ik zelf geen ervaring mee.
Dit is papier, waarop je kunt schilderenKies 1 maat, wanneer je een grote maat neemt (bijv. A3 of 50 x 65 cm), kun je deze vellen kleiner knippen voor de oefeningen.Er zijn verschillende kwaliteiten te koop. Wil je dat je werk langer meegaat, overweeg de duurdere kwaliteit.
Dit koop je in een bouwmarkt, het gewone tape wat je ook bij je kozijnen en muren gebruikt om af te plakken.
Stuk karton of MDFKar(eventueel klemmen) als ondergrond, waar jij je schilder- of tekenpapier op legt wanneer je een oefening maakt.
Houtskool of grafietpapier (geen carbon!) om je roos op schilderpapier over te zetten (les 3). Er bestaan verschillende diktes houtskool. Om ermee te leren werken is van alles wat handig. Of kies voor een gemiddelde dikte en breid het later eventueel uit. Wil jij je handen niet vies maken, dan zijn er ook houtskoolpotloden. Beide is iets voor te zeggen, volg je persoonlijke voorkeur.
Je kunt hiervoor ook overtrek papier en grafietpapier gebruiken, maar wanneer je start hoef je dit niet direct aan te schaffen.
Dit is pas na de helft van de lessen, hier vertel ik later meer over.
1 – Potloden in verschillende diktes, bijvoorbeeld 2B, B, HB, H en 2H. Er zijn handige sets met daarin verschillende hardheden of je kunt een aantal losse potloden kopen. Zorg dat je minimaal de hardheden 2H, H, HB, B en 2B hebt. De zachtere potloden (hoe hoger de B hoe zachter) kunnen ook een mooi effect geven, dit hangt van je persoonlijke voorkeur af.
2 – Gum (kneedgum) en puntenslijper
3 – Tekenpapier. Kies een mooie kwaliteit uit waar je met plezier op werkt.In principe kun je op ieder stuk papier tekenen, wit, grofwit of gekleurd. Wij doen de meeste oefeningen op wit papier van gemiddelde dikte, bijvoorbeeld 180 gr/m2. Wil je vlotte schetsen maken, voldoet een dunnere variant ook prima
4 – klein liniaaltje en een schaar
1 – Een schrijf- of dagboek. Een schrift, boek en/of map waarin je zowel kunt tekenen, bewaren als schrijven, is handig en mooi! Je kunt de kaft versieren of iets kopen wat al goed voelt zoals het is.
2 – Pennen die prettig schrijven. Misschien in verschillende kleuren.
3 – Oude tijdschriften voor het maken van collages of om foto’s uit te knippen die je als teken- of schildervoorbeeld kunt gebruiken.
4 – Kleine plakplaatjes of glitters waar je blij van wordt (optioneel)