En dan is het zover …. je gaat beginnen met tekenen en schilderen!
Voor je daadwerkelijk je potloden en penselen gaat pakken, wil ik graag nog een aantal praktische en “mindful” zaken introduceren.
Het schildertechnische doel van deze workshop is, dat je leert schilderen vanuit ontspanning en met het creatieve oog van een kunstenaar. Je zult gaandeweg je eigen stijl ontdekken en leren schilderen op een manier waar jij blij van wordt. Misschien wil je uiteindelijk vooral intuïtief gaan schilderen, misschien wil je de klassieke technieken gaan verkennen. En ook met het onderwerp of thema kun je verschillende kanten op. Sommige mensen schilderen het liefst een thema uit de natuur, anderen weer graag mensen of abstract. Alles is mogelijk na het leggen van deze basis.
Een aantal oefeningen zijn eenvoudig, vrijwel meditatief. Andere zijn iets ingewikkelder, daar moet je wat langer naar kijken of voor lezen. Misschien de video goed bekijken.
Vind je een oefening lastig, laat je daar niet door van slag brengen. Je begint gewoon rustig met de eerste stap, nadat je het hebt gelezen en eventueel op video bekeken. Al doende ontdek je vaak hoe je het precies moet aanpakken.
Kom je er dan nog niet goed uit? Stel een vraag per email of tijdens een web class. Of vraag mij om mee te kijken, eventueel vraag je een videogesprek aan zodat we de oefening samen kunnen opstarten.
Tijdens deze basislessen leer je vooral werken op het 2-dimensionale platte vlak. Dit betekent dat je werkt op papier of schildersdoek ( of paneel). Dit zijn de platte vlakken. Je vertaalt dus voorwerpen die je in 3 dimensies (breedte, lengte en diepte) om je heen ziet, naar een vlak met maar 2 dimensies (breedte en lengte).
Hierdoor gaat je schilderij wel de illusie gaat wekken van diepte en beweging, terwijl het vlak gewoon plat is wanneer je het van de zijkant bekijkt.
Klinkt ingewikkeld, dus je leert het niet allemaal in 1 keer. Stap voor stap.
Als hulpmiddel gebruiken we in het begin foto’s van echte voorwerpen. Bij een foto heeft de camera het al vertaald naar een plat vlak, voor jou als beginnend kunstenaar een goed hulpmiddel.
Om illusie op papier of doek te creeren is het belangrijk dat je een schildersoog ontwikkelt – leren kijken als een kunstenaar. We doen speciale oefeningen die je hierbij helpen en ook oefeningen die je helpen ervaren hoe het voelt, kijken als een kunstenaar. Je zult merken dat je tijdens de lessen en het schilderen momenten hebt waarop je dit opeens doorhebt. Ik wijs je hierin de weg door aan te geven hoe je het oefent. En de ervaring krijg je door dit eenvoudig te doen en uitproberen.
Misschien klinkt het allemaal wat abstract en ver weg voor je, maar geloof me, je gaat het meemaken tijdens de komende lessen. En gegarandeerd, je wordt enorm blij wanneer je merkt dat je “het” opeens ziet of ervaart.
De teken- en schildertechnieken die je leert zijn, zoals het woord het al zegt, een techniek. Tegelijkertijd zal ik je uitnodigen om voorbij de techniek te leren gaan. Dit betekent, dat je gaandeweg leert om je gevoel uit te drukken met de technieken.
In het begin zal dit regelmatig lastig zijn. Je brein is nieuwe informatie aan het verwerken, wordt flink opgerekt. Dus heb je al je aandacht nodig voor de techniek.
Maak je daarom niet te druk of je wel gelijk vanuit je gevoel of je hart schildert…of het wel meditatief genoeg is. Belangrijkste richtlijn is om te genieten van de oefening zoals je hem krijgt. Soms is het iets meer vanuit je gevoel, soms richt jij je aandacht iets meer op de techniek die je wilt leren. Het hoort er allemaal bij!
Er zijn onder jullie vast mensen met een innerlijk deel wat gewoon plezier wil hebben en lekker kliederen met kleur.
Voor dit innerlijk deel zal een oefening soms misschien wat saai lijken. Weerstand oproepen om binnen de lijntjes te schilderen.
Merk je dit bij jezelf, neem dan even wat tijd om een apart papier te pakken en gewoon los te gaan. Kleur onder en boven elkaar, vormen kriskras, wat plezier geeft.
Daarna (of op een ander moment) pak je de oefening weer op om in alle rust verder te gaan.
Wanneer je kijkt naar oude Meesters en moderne Kunstenaars, lijkt het vaak ook zo gemakkelijk. Alsof al die verf er gewoon maar lukraak of op gevoel en uit de losse pols neergezet is.
Ten dele klopt dit. De schilders hebben in hun beste werken vaan een stadium bereikt waarin het schilderen soms moeiteloos gaat. Maar vergis je niet, wanneer je biografieën leest van schilders, is daar vaak een lange weg aan vooraf gegaan. Een weg van oefening, frustratie, opnieuw experimenteren en leren …. en blijdschap wanneer het eindelijk lukte.
Het advies is, doe in een rustig tempo de oefeningen. Vrij van haast om “beter” te worden. Stap voor stap te genieten van wat je maakt, hoe klein en onbeduidend het ook lijkt. Want je innerlijke kunstenaar, geniet van alles wat creatief is.
Wanneer je in alle rust het schema van oefeningen volgt, ontstaat er steeds meer een gevoel voor het materiaal waarmee je werkt, de kleuren, de licht- en schaduwtonen, de compositie. Dit betekent dat je leert … bijna zonder dat je het doorhebt …
Je innerlijk kunstenaar is een deel in jou wat geniet van kleur en mooie vormen. Wie blij is om nieuwe dingen te maken, iets te maken wat er nog niet was. Is ook enthousiast om nieuwe vaardigheden te leren. En ook het deel wat hier goed in is, getalenteerd op jouw unieke manier.
Je innerlijke kunstenaar is vooral aan het woord op de momenten dat je geniet van wat je ziet. Geniet van wat je tekent of schildert. In het begin is dit bij sommige mensen vooral als ze direct met kleur en grote halen verf kunnen werken. Anderen worden eerder rustig en blij van kleiner werk. Wat op dit moment ook je eerste voorkeur is, je zult merken dat er nieuwe voorkeuren bij komen door je horizon te verbreden. Door ook de oefeningen te doen die niet direct je eerste voorkeur hebben.
Dit betekent niet dat je iets met tegenzin moet doen, eerder om een vreemde oefening een kans te geven en rustig de stappen te doen.
Er komt dan een nieuwe ervaring in je, eentje die heel dicht bij jezelf ligt en waar je innerlijk tegelijk rustig en blij van wordt.
Deze momenten van rustige blijdschap of stromen van enthousiasme zullen er steeds vaker en langer zijn, wanneer je dit gevoel waardeert. Waardeert om de gunstige invloed die het op jou en je gezondheid heeft. Waardeert omdat het gewoon fijn voelt.
We leven in een Westerse maatschappij waar prestatie en snelheid belangrijk zijn. Hard werken lijkt belangrijker dan Hart werken. Logica en analytisch werken wordt veel gestimuleerd op school en in een groot deel van het beroepsleven.
Daardoor zijn we de waardering voor het “gewone” soms een beetje kwijt geraakt. De prachtige vorm van het blad van een kastanjeboom. De zoete geur van een roos. IJskristallen op de voorruit van je auto. Lijken voor de economie er niet zo toe te doen.
Voor het creatieve, intuïtieve, holistische en spirituele deel in jou doen al deze zaken er echter wel degelijk toe. Zijn zelfs van enorm belang om gelukkig te kunnen functioneren.
Wanneer jij jezelf toestaat om te oefenen en bewust aandacht te hebben voor de vormen die je ziet en tekent, komt ook je gevoel van verwondering terug. Je gaat de wereld en jezelf met andere, zachtere ogen bezien.