fbpx

Inrichten van je werkplek

Cursus moeiteloos schilderen met hart & ziel - Chantal Magazine

Jouw eigen werkplek

Het inrichten van je werkplek, wat een prachtige taak. De plaats waar je met plezier je tijd kunt besteden aan dat wat je graag doet! Ieder van jullie zal een verschillende ruimte tot haar beschikking hebben. Groot, klein, donker of licht, van iedere ruimte kun je jouw plek te maken.

Belangrijk is, dat de ruimte voor jou een gevoel van rust en inspiratie geeft. Zorg dat het, zeker in het begin, een rustige plek is. Waar jij je veilig voelt om nieuwe dingen uit te proberen. Waar je ongestoord je innerlijke Kunstenaar naar buiten kunt en durft laten komen. Denk hierbij o.a. aan het licht, de kleuren en ruimte om je heen.

De plek zelf is als eerste natuurlijk van belang. Ben je er alleen of met anderen? Ben je in een ruimte die al gericht is op creativiteit of is het in de keuken of een andere kamer die tegelijk een ander doel heeft? De kleuren om je heen, afbeeldingen, wat zich verder in de ruimte bevindt. Alles beïnvloedt hoe jij je er voelt.

Wanneer je een vrije kamer hebt die je helemaal tot jouw werkplek kunt maken, sta er dan als eerste bij stil wat voor soort plek jij wilt dat het wordt. Neem rustig de tijd om het voor je te zien en aan te voelen wat je blij maakt en inspireert.
Gebruik je een kamer in je huis die ook een andere functie heeft, zoals de keuken, neem de tijd om in te voelen hoe je hier met regelmaat jouw plek van kunt maken. Kun je een extra kast plaatsen of een plank vrijmaken voor je materiaal en werk? Welk deel van de tafel zou je graag werken en welk moment van de dag is het meest geschikt? Misschien kun je in een deel van de kamer wat afbeeldingen hangen die je inspireren, aanzetten om de creatieve regelmaat en gewoonte vast te houden.

 

 

Dit hoofdstuk wijd ik aan verschillende voorwerpen die nodig of handig zijn op je werkplek. Op de materialen die je gebruikt, ga ik het volgende hoofdstuk in.
Neem het rustig door en laat je niet overspoelen door de hoeveelheid informatie. Veel van deze voorwerpen en materialen heb ik aangeschaft in de loop van jaren schilderen. Een aantal heb je direct nodig, daarvan geef ik een korte lijst. Je hebt dit echter niet direct in grote hoeveelheden of variaties nodig. Dit geldt ook voor de kleuren en penselen waar je mee gaat schilderen. Met een basis set kun je in het begin prima uit de voeten.

Heb je de hele lijst doorgenomen, loop er dan nog eens door met pen en papier en maak een eigen  lijst van wat je direct wilt kopen. Een aantal producten kun je via mij of mijn website bestellen.

Voorwerpen die je nodig hebt:

* Genoeg vrije werkruimtezoals een grote tafel of een plek waar je deze ruimte af en toe kunt vrij maken. Denk aan een keukentafel waar je kunt zitten wanneer er niet gegeten wordt.

 Kastruimtewaar je gemakkelijk en overzichtelijk je papier, potloden, pennen, schildermateriaal enzovoorts kunt opbergen.
Bijvoorbeeld lades waar papier in kan liggen. Kleine of grote kasten met genoeg planken voor teken- en schildermateriaal. Erg handig zijn dichte kasten met planken om je penselen en kleine schilderijen stofvrij weg te zetten

* Zorg voor een veilige plek waar jij je werk kunt laten drogen. Bijvoorbeeld op de ezel, die je veilig weg zet. Of maak ruimte in een kast (hier heb je minder last van stof) of een opzetrandje op een geschikte plek aan de muur.

* Een luchtdichte doos of bak.
Olieverf heeft zowel licht/UV als zuurstof nodig voor het droogproces, daarom is een afsluitbare bak handig om je palet met de verf in te leggen. Sommige schilders bewaren gebruikte olieverf luchtdicht verpakt in de diepvries.
Zelf sluit ik gewoon de doos goed af met een plastic zak er omheen. Zo blijft het lang genoeg goed om in ieder geval de oefeningen mee te doen of de verf op te maken. Merk je dat de verf echt harder geworden is of niet goed meer smeert, neem dan wat nieuwe en bewaar het weer luchtdicht.

*  Licht vanaf buiten of goede verlichting. Bij daglicht is het belangrijk dat het niet te fel of te donker is. Zorg er ook voor dat het licht op je papier schijnt, zodat je niet in je eigen schaduw werkt (letterlijk…).

* Ventilatie in de werkruimte. Zet regelmatig een raam open, zeker wanneer je met standaard olieverf en oplosmiddelen werkt! Dan kun je het beste een raam open houden terwijl je werkt en ook als je werk droogt. Bij wateroplosbare verf heb je geen last van schadelijke oplosmiddelen, wel is frisse lucht prettiger.

Overige Voorwerpen die praktisch zijn:

Voorwerpen die je niet direct nodig hebt, maar die wel erg handig of praktisch kunnen zijn of worden wanneer je meer gaat schilderen:

Tafel-  of Staande ezel. Je zult beginnen met kleinere oefeningen en schilderijen, die je ook op tafel kunt leggen. Overweeg om een tafelezel (dit is een kleinere ezel die je op je tafel voor je kunt zetten) aan te schaffen zodat je het af en toe rechtop kunt zetten. Ben je toe aan groter werk, is een staande ezel belangrijk. Kies bij voorkeur een stevig model en geen driepoot.  Deze is misschien iets duurder, maar je hebt er jarenlang plezier van.

 Een klein tafeltje, eventueel op wieltjes zoals een theetafel,om je materiaal op te leggen wanneer je een ezel gebruikt.

 Een daglichtlamp voor op tafel of aan je ezel. Deze lampen kun je boven je werk laten schijnen voor goed en vooral natuurlijk licht. Er zijn handige lampen verkrijgbaar met een bevestiging voor zowel op je tafel als aan je ezel. Extra plus van deze lampen is in mijn ervaring, dat je lichaam het ook werkelijk ziet als daglicht. Vooral in de winter, voelt het schilderen daardoor extra plezierig.

* Een computer, printer en USB stick, waarmee je foto’s kunt printen, bewaren en ook bekijken op groot en helder scherm. Het uitprinten van foto’s als voorbeeld is erg handig. Ook kun je de foto op de computer vergroten zoals je wilt, zodat je bij een scherpe foto de details goed kunt zien.

Schilderen kast - Schileren met hart & ziel - Chantal Magazine