fbpx

GEZELLIG DAGJE SMARTPHONE FOTOGRAFIE

Herken je dit: je bent op stap met je vriendinnen, het is supergezellig en iedereen op instagram en facebook mag dat weten. Je mobiel komt tevoorschijn voor een ‘selfie’ en een paar fotootjes van die lekkere tapas. Maar het resultaat is niet wat je verwacht. De salade op de foto lijkt wel van gisteren en je vriendinnen eigenlijk ook. Dat moet beter kunnen. Maar hoe dan?

 

Close up smartphone fotografie - Chantal Magazine

 

DE BESTE CAMERA HEB JE BIJ JE

Je denkt misschien dat je een professional moet zijn met een dure digitale fotocamera om mooie foto’s te kunnen maken. De professionaliteit zit echter niet in de apparatuur maar in de manier van kijken, standpunt bepalen en spelen met licht. Mensen vragen me wel eens wat de beste camera is. Het antwoord is: Dat is de camera die je bij je hebt. Je kunt nu eenmaal niet altijd een professionele Canon met  dure lenzen en accessoires bij je hebben. Maar jouw smartphone heb je meestal wel altijd bij je.

 

 

WIE KIJKT ER NU NIET OP EEN MOBIELTJE?

Je mooiste foto’s zet je op Facebook of Instagram en worden bekeken op een mobiel. De kwaliteit van de meeste smartphone camera’s is daarvoor ruim voldoende en bij de topmodellen van de iPhone, Samsung Galaxy, Huawei, Oppo en Pixel zelfs uitstekend te noemen. De nieuwste modellen hebben zelfs meerdere camera’s om zowel dichtbij als veraf goede foto’s te kunnen maken. 

 

Eifeltoren Parijs Smartphone Fotografie - Chantal Magazine

Aantrekkelijke Stedentrip Parijs? Klik hier

 

HANDIGE FUNCTIES VAN DE CAMERA 

Sportende kinderen, een spelende hond, ze bewegen zo snel. Je bent telkens net te laat, en mist daardoor het actiemoment in de foto. Dan komt de repeteerfunctie goed van pas: Zolang je je vinger op de fotoknop houdt blijft de camera foto’s maken. Zo kun je de beste actiefoto eruit kiezen en de rest weer verwijderen om ruimte te maken voor meer foto’s. In de camera app kun je instellen welke knoppen nog meer kunnen dienen als ontspanknop voor het maken van de foto, bijvoorbeeld de volumetoets.

MAAK GEBRUIK VAN VOORINSTELLINGEN OP APPS

Veel camera apps hebben voorinstellingen voor portretten, sport en dichtbij (macro) fotografie. Zo wordt het bijvoorbeeld erg leuk om gerechten te fotograferen wanneer je met vrienden uit eten gaat. Je zult merken dat je het kiezen van de juiste instellingen zo hebt geleerd. Eten fotografeer je bij voorkeur zoals je er zelf naar kijkt, half van voor en half van boven. Dan krijgt het meer vorm dan op een foto waarbij recht van boven wordt gefotografeerd. Wanneer je je foto’s dan laat zien aan vrienden en familie of op een site als Google Maps plaatst, loopt ze het water al in de mond. En dat is de truc, dat je het eten op de foto bijna kunt proeven en aanraken. 

Smartphone Fotografie - Chantal MagazineIn de portret voorkeurstand wordt de achtergrond onscherper gemaakt zodat bijvoorbeeld je kinderen er op de foto echt uitspringen.

 

 

 

 

 

DE SELFIE

Wie heeft nog nooit een ‘selfie’ gemaakt? De camera aan de voorkant van je telefoon gebruik je voor de selfie: een foto van jezelf. Of je voor de selfie je telefoon recht voor je houdt of meer van bovenaf fotografeert hangt af van je smaak. Je bent zelf het belangrijkste onderwerp en natuurlijk wil je er goed opstaan. Een beetje schuin van boven fotograferen geeft meer perspectief en geeft vaak een leuker beeld. Van onderaf fotograferen kun je beter alleen doen als je iets in de achtergrond ook op de foto wilt terwijl je zelf iets vooroverbuigt. Handig: op de nieuwste mobieltjes kun je de fototoets verplaatsen over het scherm zodat je er makkelijk bij kan. Of zelfs zo instellen dat je telefoon automatisch een selfie maakt als je naar de camera zwaait.

 

 

 

 

Poseren als model, hoe doe je dat?

Als het gaat om poseren heb ik hier een paar tips voor je. Strek je nek een beetje uit en druk je kin heel licht naar voor. Je kaaklijn wordt daardoor net iets strakker. Houd de camera iets hoger dan je ogen, en kijk met je ogen (niet je hele gezicht) iets omhoog, net over de camera heen. Daardoor lijken je ogen groter en zijn de blinkertjes in je ogen beter zichtbaar. Een frontale opname is meestal weinig flatterend. Draai je hoofd en eventueel de camera een beetje opzij. Let er daarbij op dat er voldoende licht op je gezicht valt en er geen storende schaduwvlekken zijn. Draai eventueel een stukje als het licht dan beter is. Je wilt voldoende licht tussen je wenkbrauwen, op het puntje van je neus, boven je lippen en op je kin. En let op de achtergrond. Een berg rommel of andere mensen die heel dicht achter je staan zal geen leuke foto opleveren.

 

Roos - Smartphone fotografie - Chantal Magazine

 

Fotograferen als een pro

Ook jij kunt leren om met je smartphone te fotograferen als een professional. Er zijn speciale cursussen voor. De belangrijkste dingen om op te letten zijn de scherpstelling, compositie en de belichting. Je wilt natuurlijk dat je hoofdonderwerp scherp op de foto staat. Vooral bij een foto van mensen wil je dat de ogen scherp zijn maar dat de achtergrond juist vervaagd is. Door op de compositie te letten zorg je dat je oplet hoe je de belangrijkste onderwerpen ordent in de foto en waar ze in het beeldvlak komen. Als je het onderwerp precies midden in de foto plaatst wordt de foto vaak saai. Plaats het onderwerp op 1/3 en de foto wordt al heel anders. Staat op jouw foto’s de horizon altijd in het midden? Nooit meer doen. Maak een keuze voor de lucht of voor de voorgrond en zet de horizon op 1/3 van onder of van boven. Die beeldopbouw is heel bepalend voor de sfeer en de impact die een foto heeft. Een goede belichting zorgt ervoor dat je foto diepte krijgt. Zachte overgangen van licht naar schaduw werken het beste. Gebruik daarom bij voorkeur geen flits, want dat zorgt vaak voor lelijke harde schaduw.

 

Sacre Coeur Oarijs - Smartphone Fotografie - Chantal Magazine

 

Het geheim van Smartphone Fotografie

Maar wat is nu het geheim? Met fotobewerking apps kun je de foto’s nog aanpassen voordat je ze online zet. Door je foto bij te snijden in de foto app kun je achteraf nog de compositie bepalen of saaie stukken wegknippen. Of zet je de foto om in zwart-wit wat bij portretten wel eens tot verrassend mooie foto’s leidt. Wil je leren fotograferen als een pro dan zul je veel moeten oefenen. Dat werkt het beste als je samen met een ervaren fotograaf afwisselend foto opdrachten uitvoert en de gemaakte foto’s bespreekt. Nog leuker wordt het als je dat met een vriendengroepje doet. Bijvoorbeeld met een groepje vrouwen die samen wat te vieren hebben. Een workshop smartphone fotografie organiseren kan dan erg leuk zijn. Na een korte uitleg ga je al snel samen de slag. Je hebt dan niet alleen een gezellige dag maar leert er dingen waar je levenslang plezier van hebt.

Cursus Smartphone Fotografie volgen? Klik hier

 

 

 

Delen is fijn