fbpx

De nieuwe rage uit Japan: Shinrin-Yoku – bosbaden 

Shinrin-yoku of bosbaden is in Japan al tientallen jaren hét geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te worden. Door shinrin-yoku maak je op allerlei manieren weer verbinding met de natuur: van mindful in het bos wandelen tot even pauze nemen in een park, maar ook door op blote voeten door je eigen tuin te lopen.

Stress verminderen

Wandelen in de natuur werkt heel goed tegen stress. Als je wandelt in de natuur nemen gevoelens van angst en somberheid al na 10 minuyen tot wel 50 procent af. Zo neemt ook het piekeren en een sneltempo sterk af. Je komt tot rust. Er is vooral in Japan veel onderzoek gedaan naar het afnemen van stress en de fysieke klachten die erbij horen door het in de natuur verblijven. Met name bossen en parken met veel groen doen het erg goed. 

Bosbaden is erg gezond

Dr. Qing Li, internationaal dé expert op het gebied van bosgeneeskunde, toont aan dat je door tijd door te brengen tussen bomen en planten (en dat kan ook al door meer kamerplanten in huis te nemen of essentiële oliën te verstuiven) je bloeddruk kunt verlagen, stress kunt verlichten, meer energie kunt krijgen en je immuunsysteem kunt versterken. Het brengt de adrenaline en de cortisol naar beneden, het kalmeert je stresssysteem en het activeert je rust-en-herstelsysteem. 

De voordelen van bosbaden

 • Versterkt parasympathicus 
 • Verbetert de gezondheid van hart en bloedvaten
 • Verlaagt de bloeddruk en hartslag
 • Verhoogt hartritmevariabiliteit
 • Zorgt voor evenwicht tussen de sympathische en parasympatische zenuwstelsel
 • Verlaagt de bloedsuikerspiegel
 • Verbetert je slaap significant, zowel kwalitatief als kwantitatief (onderzoek dr. Qing Li)
 • Verbetert je humeur (POMS-onderzoek naar 65 emoties)
 • Verbetert concentratie en geheugen met 20 procent (onderzoek universiteit Michigan)

 • Helpt tegen depressie, angst en boosheid
 • Doet positieve gedachten toenemen
 • Verlicht gevoelens van angst en andere negatieve emoties
 • Verhoogt creativiteit en probleemoplossend vermogen met 50 procent (onderzoek universiteiten van Utah en Kansas)
 • Helpt om op te houden met piekeren (Stanford University)
 • Hoe mooier het landschap hoe meer geluk we ervaren
 • Maakt je vriendelijker, behulpzamer en liefdevoller
 • Verhoogt de pijngrens
 • Geeft energie
 • Doet afvallen

Het boek van Dr Qing-Li

Wat een lezeres schrijft: ‘Shinrin-yoku, in het bos ‘baden’, is overgewaaid vanuit Japan waar dit al een tiental jaren in de mode is. Ons aangeboren vermogen tot genezing wordt ingezet zodra wij korte tijd verblijven in een bos of park en alle vijf zintuigen prikkelen. Dat is volgens wetenschapper Qing Li de basis van bosgeneeskunde en hij geeft uitgebreid uitleg. Hij haalt diverse internationale onderzoeken aan over dieren, mensen en milieu. Zo begon men in 2004 met serieus wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen bomen en de menselijke gezondheid. Naar verwachting 75 procent van de wereldbevolking woont rond 2050 in de stad. De nadruk in dit boek ligt op specifieke bosplekken en parken in Japan. Men kan het bos ook in huis halen middels planten, oliën, kaarsen en bijvoorbeeld houtspaanders. Li sluit af met de toekomst van dit fenomeen. Met een wereldkaart met veertig bossen, uitleg over de werking van de soorten bomen, verantwoording van de aangehaalde onderzoeken, websites en Engelse titels. Bomen, bos, wandelen in de natuur: hét medicijn anno 2018 voor stressvermindering en verhoging van het immuunsysteem.’

Bosbaden als therapie

Bosbaden is een krachtige therapie om de geest te ontspannen en stressniveaus te verlagen. De helende werking van de natuur en het geheim van lang en gelukkig leven. Bosbaden is zo goed omdat het ons terugbrengt naar onze eigen innerlijke natuur. De laatste decennia is daar de verstedelijking voor in de plaats gekomen en zijn we meer en meer van de natuur in en om ons heen vervreemd. We zijn kenniswerkers geworden die negentig procent van onze tijd binnen achter schermen zittend werk verichten met alle gevolgen voor onze gezondheid tot gevolg. Het je weer door middel van all zintuigen verbinden met het bos kalmeert en is goed voor ons immuunsysteem. Daardoor voelen we ons gelukkiger. Dat daar een direct verband tussen bestaat bevestigt de universiteit van Bristol.

Meer dan wandelen in het bos

Maar er is meer in het bos te doen dan alleen wandelen. Bij Bosbaden gaat het niet over wandelen of joggen. Het gaat bijna letterlijk om het baden in de bosatmosfeer. Je verbinden met de natuur. Het bos opnemen via zoveel mogelijk zintuigen. Luisteren naar de vogels. Kijken naar de verschillende tinten groen. Het opsnuiven van de geuren. Voelen aan takken, bladeren en bomen. Maar vooral de frisse lucht opsnuiven. Het openstellen van de zintuigen is zoveel meer dan bewegen in het bos. Bosbaden is daardoor nog gezonder dan wandelen in de natuur.

Bosbaden gaat met ongeveer een kilometer per uur bewegen veel langzamer dan wandelen, het is meer een beetje slenteren door het bos of het park, want daar kun je ook bosbaden. Je kunt het ook nog langzamer doen door yoga te beoefenen, te picknicken, lezen of wat je allemaal niet in het bos kunt doen. Voor bosbaden moet je de tijd nemen, de gedachte is dat je er minimaal twee uur voor uittrekt. Optimaal is vier uur waarin je hooguit een kilometer of vijf wandelt. Voor het boosten van je immuunsysteem wordt een verblijf in het bos van drie dagen en twee nachten aangeraden.

De neus als belangrijkste orgaan

Van alle zintuigen is de neus bij het bosbaden de allerbelangrijkste. Die neemt de minuscule deeltjes uit de natuurlijke olie van het immuunsysteem van bomen op, de zogenaamde fytonciden. Net als alle levende wezens hebben bomen een immuunsysteem dat ze beschermt tegen insecten, schimmels en bacteriën. Fytonciden zijn opgebouwd uit deeltjes waarvan terpenen de belangrijkste zijn. Er zijn er vier die je het meest ruikt: D-limoneen (citroenachtig), alfapineen (dennengeur), betapineen (kruiden) en kamfeen (hars). Ons immuunsysteem krijgt een boost van het opsnuiven van fytonciden en niet zo’n beetje ook, het doet cytokinen (eiwitten die het immuunsysteem stimuleren) toenemen. Maar ook het aantal NK-cellen neemt toe (natural killer cellen, witte bloedlichaampjes die door een virus of tumor geïnfecteerde cel aanvallen en vernietigen), en ze worden ook nog eens actiever door fytonciden. Lang verblijf in de bossen (3 etmalen) laat de NK-activiteit en het aantal NK-cellen met meer dan 50 procent groeien en de aanwezigheid van anti-kankereiwitten met 30 tot 50 procent toenemen. 

Afname van stress door gebruik van essentiële oliën

Je kunt overigens ook fytonciden binnen krijgen zonder de deur uit te gaan, ze zitten ook in essentiële oliën. Je kunt tot rust komen en je immuunsysteem een oppepper geven door essentiële olie van naaldbomen, bergamot, lavendel en mandarijn te verdampen af anderszins te verspreiden in huis of op je werkplek. Onderzoek door de Vanderbilt university heeft aangetoond dat met het inzetten van essentiële oliën stressgevoelens met wel 40 procent afnemen terwijl tegelijkertijd het energieniveau verdubbelt. En onderzoek in Japan heeft opgeleverd dat het opsnuiven van het terpeen D-limoneen effectiever is dan antidepressiva. D-limoneen zit in citrusachtige bomen als bijvoorbeeld de bergamot.

Alles in de kleur groen geeft rust

Luisteren naar geluiden van de natuur verlicht stress wijst onderzoek uit. Het gekwetter van vogeltjes, het kletteren van water, het ritselen van bladeren aan de bomen, we worden er rustig van. Ook het kijken naar de natuur is erg goed voor ons, het doet meer dan we denken. Een Amerikaanse professor heeft vastgesteld dat patiënten die in het ziekenhuis uitzicht hadden op bomen aanmerkelijk sneller herstelden dan patiënten die niets natuurlijks hadden om naar te kijken. We worden rustig van de repeterende patronen in de natuur, de nerven in bladeren, de schubben van een dennenappel, kringen in het water en zo meer. Je kunt met kijken naar de natuur je stress met tientallen procenten mee naar beneden krijgen. Alleen al het kijken naar de kleur groen brengt ons tot rust. Dus hoe meer groenkleuren je om je heen verzamelt thuis of op het werk hoe rustiger je je zult voelen. Hang posters op, schaf planten aan, het doet je gewoon goed.

Het boek van dr. Qing Li

Er zijn inmiddels heel wat boeken verschenen over Shinrin- Yoku. Het boek van dr. Qing-Li, echter, wordt wel gezien als de basis waarop de rest is gebaseerd. Het is een boek dat erg mooi is uitgegeven. Alleen al door erin te bladeren waan je je in de natuur. Het is alsof je met hem meereist door de Japanse natuur en je ervaart wat hij bedoelt te beschrijven. Het boek bevat veel feiten kennis maar is toch luchtig beschreven. Dat komt mede door de vele anecdotes en verwijzingen naar de Japanse taalkunde, literatuur en cultuur. Onderwerpen die aan bod komen zijn: Van gevoel naar wetenschap, Hoe je Shinrin-Yoku beoefent, Hoe je het bos in huis haalt en net nadenken over de toekomst.

Shinrin-Yoku – De kunst en wetenschap van Bosbaden

Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Druk: 1
Verschijningsdatum: mei 2018
Afmetingen: 21,7 x 15,5 x 3,4 cm
Aantal pagina’s: 320 pagina’s

Wandelen in Berg & Dal (Winter)

Winter Wandel Weer

Bovenstaande foto’s zijn genomen in Berg & Dal, net buiten Nijmegen. In het bos net achter het Afrika Museum. Een mooie combinatie ook voor een dagje uit. Het Afrika Museum is gewijd aan kunst uit en culturen van het continent Afrika. Het museum, opgericht in 1954, is begonnen als Missiemuseum van de Congregatie van de Heilige Geest. De paters van deze orde verzamelden Afrikaanse voorwerpen om meer te leren over Afrikaanse religies. In de loop van de 20 ste eeuw heeft het museum haar horizon verbreed en toont naast religieuze en traditionele voorwerpen ook een grote collectie hedendaagse kunst. Ontdek in het Afrika museum dat we op de verschillen na, allemaal hetzelfde zijn: mens. Het bos erachter is te betreden door vanuit de parkeerplaats achter het museum rechtdoor het bos in te lopen. De foto met het hek toont de eerste afslag naar rechts het bos in. Dat is een goed vertrekpunt voor een mooie wandeling over bergen en dalen die zowel in de winter als in de zomer mooie doorkijkjes geeft. Maar let op, de paden kunnen flink stijl zijn.

Mooie wandelroutes rond Berg & Dal

De redactie van Chantal Magazine wandelt geregeld in de buurt van Berg & Dal. Wil je meer weten over wandelen in één van de mooiste wandelgebieden van Nederland, meld je dan aan voor de nieuwsbrief. Ook zal er over niet al te lange tijd een artikel verschijnen over het Afrika Museum. Een museum dat voor jong en oud veel te bieden heeft en goed te combineren valt met een dagje in en rond Nijmegen.

Bestel hier je kaartjes voor het Afrika Museum

Om er zeker van te zijn dat er nog kaartjes zijn wanneer jij naar het Afrika Museum in Berg & Dal wilt, bestel je ze nu vast via Chantal Magazine. Wij zijn een erkend kaartverkooppunt van entreebewijzen voor vele musea en attracties in binnen- en buitenland.

Jouw bedrijf hier terugzien?

Jouw advertentie hier zien? Heb jij net als wij zelfbewuste vrouwen van 40 plus als doelgroep? Dan komen wij graag met jou in contact. Er is op deze pagina nog ruimte voor advertenties of korte presentaties. Daarnaast staan we open voor Branded Content. Een hele pagina, volledig geoptimaliseerd voor vindbaarheid in Google, geheel over jouw bedrijf. Meer weten? Stuur een e-mail naar info@chantalmagazine.nl

Delen is fijn