fbpx

Dordrecht is goed voor een dagje uit

Over Dordrecht hoor je niet zoveel. Althans niet in het Oosten van het land. We rijden er al snel voor bij onderweg naar grote steden als Rotterdam. Het volkse gezegde ‘Hoe dichter bij Dordt hoe rotter het wordt’ helpt ook niet echt bij het imago van de oudste stad van Holland. Maar niets is minder waar. Dit prachtige stadje heeft veel bezienswaardigheden waar de bezoeker verrast over zal zijn. Van historische havens, eeuwenoude monumentale gevelpandjes en een leuke standwandeling genaamd ‘Rondje Dordt’ die je voert langs de hoogtepunten van de stad.

Stadswandeling Rondje Dordt

Met zo’n 900 rijksmonumenten en wel 700 stadmonumenten zou je Dordrecht ook een monumentenstad kunnen noemen. Van bijzondere gevels, woonhuizen, kerken in de histrorische binnenstad. Verscholen in de polders. Weg van de snelweg. De lijst is eindeloos en de VVV van Dordrecht heeft ze goed gedocumenteerd. Je kunt er zelfs fietsen huren wanneer wandelen niet de voorkeur geniet. Al hoef je het voor de afstanden niet te doen. Ze liggen voornamelijk binnen de 19-de eeuwse ring en zijn ook voor de ongeoefende wandelaar goed te doen.

Het stadshuis van Dordrecht

Stadhuis Dordrecht - Chantal MagazineEén van de meest opvallende panden van hartje Dordt stamt uit 1383 en is door Vlaamse kooplieden gebouwd. Dat Dordrecht een handelsstad is is niet erg verrassend. Met een beetje fantasie is het goed voor te stellen dat het gebouw oorspronkelijk bedoeld was als markthal voor handel in stoffen. Pas in 1544 werd het omgetoverd tot een stadshuis. De gevel en de trap met leeuwen zijn van latere tijd. Zij stammen uit de 19de eeuw. Het interrieur van dit indrukwekkende pand geeft veel weg van haar historie. Van het borstbeeld van Johan de Wit tot het Joodse monument waarop de namen van 221 Joodse Dordtenaren staan die hier tijdens de Tweede Wederldoorlog zijn omgekomen. Ook herinnert het gebouw aan de tijd dat de lokale gevangenis erin gehuisvest was. De cellen op zolder waarin de gevangen gezeten hebben zijn tegenwoordig open voor publiek.

Historische havens van Dordrecht

De havens van Dordrecht worden soms onterecht verward met grachten. Maar Dordrecht heeft geen grachten maar vele havens. Vol met prachtige oude en nieuwe schepen. Het lijkt wel haast een museum en heeft ook wel wat weg van de Nieuwe Haven in Kopenhagen, Denemarken. De bekendsten zijn de Voorstraat en de Wijnstraat. Zij liggen aan beide zijden van het water en zijn met elkaar verbonden door sierlijke bruggetjes. Om het handelsverkeer in goede banen te leiden werden de Nieuwe Haven (1410) en de Wolwevershaven (1609) aangelegd. Zouden ze de naam hebben afgekeken van de Denen? De sfeer is er hoe dan ook minstens even goed. Juist door de vele terrasjes en restaurants. Dordrecht kent bovendien een mooie rondvaarttocht door de havens.

Het Dordrechts Museum

Havens en grachten van Dordrecht - Chantal MagazineEen museum van Kunst en Cultuur en monument in één. Geopend door kunstliefhebbers en verzamelaars in 1842 met een internaal bekende en gewaardeerde collectie schilderkunst. Zeker niet het minste museum van Nederland. Alleen al dat maakt een dagje naar Dordrecht meer dan de moeite waard. Ook in de donkere dagen rond kerst. Zo vind je er onder andere werken van de bekende schildersfamilie van Aelbert Cuyp en zijn er diverse schilders uit de school van Rembrandt vertegenwoordigd waaronder de Dortse meesters Nicolaes Maes en Ferdinad Bol. Meer over Het Dordrechts Museum.

Ga naar VVV Dordrecht voor meer over Dordrecht

 

 

Jouw eigen stedentrip hier?

Maak je zelf geregeld stedentrips en vind je het leuk om hier verslag van te doen? Stuur dan een e-mail naar schrijvers@chantalmagazine.nl Chantal Magazine kent een leuke beloning voor iedereen die een gepubliceerd artikel instuurt. Vraag er gerust naar.

Delen is fijn