fbpx

Ontslag op staande voet tijdens corona

Je zult maar net een streep hebben gezet door je eigen onderneming en dan door je werkgever met dringende reden worden ontslagen op staande voet. Het overkwam trouwambtenaar Sacha Bucciarelli (48) omdat ze zich kritisch uitgelaten heeft in de pers over landelijk beleid tijdens coronatijd.

Van zelfstandig ondernemer naar ambtenaar

Sacha haalde haar inkomen tot begin vorig jaar nog als mediator uit haar eigen ‘RelatieZaak’. Samen met een collega relatietherapeute begeleidden ze menig gezin in relatieproblemen en gingen er tal van ouderschapsplannen en convenanten over de tafel. Ondanks de steeds drukkere praktijk, had Sacha al een paar jaar ook een leuk bijbaantje bij haar gemeente. Begin vorig jaar besloot Sacha niet voor het grote geld meer te gaan maar voor de liefde … en zette ze een streep door haar echtscheidingswerkzaamheden en ging fulltime aan de slag als BABS – Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand, oftewel als trouwambtenaar in Nijmegen.

Liefdewerk oud papier

Wettelijk trouwambtenaar zijn is een erebaantje en kun je pas zijn na beëdiging bij de rechtbank en een benoeming bij een gemeente. Onder andere het bruidspaar ontmoeten, hun verhalen horen, een persoonlijke speech schrijven en het huwelijk voltrekken, zijn werkzaamheden welke BABS-en onbezoldigd doen voor de gemeente. En ook Sacha doet dit soort huwelijken en geregistreerde partnerschappen op het stadhuis of op prachtige locaties binnen de gemeentegrenzen: “Je krijgt er dan misschien – zo goed als – niets voor betaald, maar het maakt me enorm rijk in het hart. En ik kon deze ‘luxe’ keuze maken … mijn partner heeft een vast inkomen waar we het prima mee redden zo samen met onze 10-jarige dochter Nina en ons oppas-hondje”.

Zelfstandig trouwambtenaarschap

Maar tevens doet zij huwelijken vanuit het ZZP-schap als trouwambtenaar buiten het Nijmeegse: “Als zelfstandig BABS kom je op de mooiste plekken overal, zelfs buiten Nederland. Zo was ik anderhalf jaar geleden nog in Italië voor een bruiloft van een paar uit Almere. Geweldig mooi om mee te maken! En zou ik aankomende mei naar Polen gaan voor een Engelstalige ceremonie”. Deze zelfstandige opdrachten in binnen- en buitenland komen regelmatig voor. Het lijkt een trend dat bruidsparen steeds vaker een zelf gekozen ‘eigen BABS’ inhuren, liever dan een BABS van de gemeente. En dat legt voor de zelfstandig opererende trouwambtenaren geen windeieren.

En toen kwam corona …

Maar vervolgens komt het Covid-19 virus dat de hele wereld platlegt. En zo ook bij ons in Nederland. De Rijksoverheid bepaalt een intelligente lockdown waarbij onder andere afgesproken wordt dat alle samenkomsten tot 28 april en alle (vergunning verplichte) evenementen tot 1 juni geen doorgang vinden. Maar er zijn enkele uitzonderingen: uitvaarten, kerkelijke en levensbeschouwelijke bijeenkomsten en huwelijkssluitingen. Deze samenkomsten worden als ‘bijzonder’ gezien en daar mogen tot 28 april nog tot 30 personen aanwezig zijn. Het Humanistisch verbond schreef daarop direct een brief aan minister Grapperhaus met de vraag wat de etische onderbouwing is dat mensen met een godsdienstige achtergrond wel kunnen bijeenkomen zonder een extra risico te zijn voor de maatschappelijke veiligheid. De uitzondering voor uitvaarten begrijpen de meeste mensen, daar zal een humane reden voor zijn plus uitvaarten zijn niet (meer dan een paar dagen) uit te stellen. En diezelfde vraag “waarom 30 personen” heeft Sacha aan haar gemeente ook gevraagd.

“Burgemeester, waarom faciliteren wij huwelijken tot 28 april?”

Bij trouwen voor de wet zijn verplicht aanwezig het bruidspaar, twee getuigen en de trouwambtenaar. Dat zijn dus vijf personen. De noodverordening aangaande coronamaatregelen heeft het echter over tot dertig personen. Why? En we moeten toch juist zoveel mogelijk thuisblijven? Voor de veiligheid van 17 miljoen mensen? En dus stuurde Sacha een mail aan haar werkgever. Eerst aan de burgemeester zelf en kort daarna nogmaals aan haar leidinggevende. Maar een inhoudelijke reactie bleef achterwege.

Wijzend vingertje

Sterker, de reactie van de burgemeester liet weten dat de gemeente zich achter het protocol van de Rijksoverheid schaart en ook dat het niet zo netjes is om dit niet eerst via eigen leidinggevende te communiceren. Beetje wijzend vingertje maar okay, point taken! De leidinggevende reageert echter niet meer op de verzoeken van Sacha en zelfs haar hartenkreet per mail blijft onbeantwoord.

Naar de pers

“Maar dit gaat om nationale veiligheid. We moeten toch thuisblijven met z’n allen tot 28 april?”. En dus zet deze maatschappelijk betrokken trouwambtenaar een stap naar de pers. Met De Gelderlander bespreekt ze haar zorgen omtrent de in haar ogen te ruime corona maatregelen welke door de overheid zijn gecommuniceerd een paar dagen voorheen. Direct na het telefoontje met de journalist beknaagt haar toch een beetje een gevoel van ‘klikken’ of minimaal het gevoel van ‘moeten waarschuwen’. En dus laat ze haar leidinggevende zo snel mogelijk weten dat er een mogelijkheid is dat de journalist ook met haar of de afdeling contact gaat opnemen ter verifiëring.

Jouw bedrijf hier terugzien?

Jouw advertentie hier zien? Heb jij net als wij zelfbewuste vrouwen van 40 plus als doelgroep? Dan komen wij graag met jou in contact. Er is op deze pagina nog ruimte voor advertenties of korte presentaties. Daarnaast staan we open voor Branded Content. Een hele pagina, volledig geoptimaliseerd voor vindbaarheid in Google, geheel over jouw bedrijf. Meer weten? Stuur een e-mail naar info@chantalmagazine.nl

Ontslag via Skype-gesprek

De volgende dag krijgt Sacha een telefoontje met een uitnodiging voor een gesprek op zo kort mogelijke termijn. Tijdens het gesprek zullen aanwezig zijn de twee leidinggevenden en iemand van HR. Aardige delegatie en Sacha vraagt zich af of dit wel passend is in tijd van crisis. Maar het aantal gespreksaanwezigen wordt niet verkleind en dus vraagt Sacha een vertrouwenspersoon erbij voor een beetje balans. Het gesprek vindt plaats op de dag dat die ochtend het artikel in De Gelderlander is verschenen en de gemeentedelegatie vraagt aan Sacha of zij het artikel al gelezen heeft. Na kort gesproken te hebben over de inhoud van het artikel volgt het oordeel van de gemeentelijke afvaardiging: “u geeft ons hiermee een dringende reden en dus besluiten wij over te gaan tot ontslag per direct oftewel op staande voet. Wilt u uw badge s.v.p. vanmiddag in komen leveren?”. 

Ontslagbrief en dochter in tranen

De dag erna volgt de ontslagbrief per post “ontslag wegens zwaar plichtsverzuim”. Het zal je maar gebeuren … dat je denkt een maatschappelijk probleem te signaleren en misschien wel mensenlevens te redden, maar dat je de deksel op de neus krijgt met een ontslag op staande voet. “Maar mama, je bent toch eigenlijk een held?”. De tienjarige dochter Nina begrijpt er niets van dat haar moeder, zonder ook maar een verder gesprek, is ontslagen voor het opkomen voor de gezondheid van veel mensen. En ook partner Paul (48) noemt het ronduit schandalig en staat vierkant achter zijn levensmaatje. Sacha zelf kan het nog niet helemaal bevatten .. is ze nu echt haar baantje waarvoor ze zich zo heeft ingezet kwijt?

Klaar, einde verhaal … toch?

Klaar, einde verhaal zou je denken. Maar niets is minder waar wanneer het aan Sacha ligt: “hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Maar nu eerst de focus op de veiligheid van de bruidsparen en diens familie, vrienden, sterker nog diens trouwambtenaar. Het is en blijft onnodig dat er 25 man te veel van huis naar stadhuis gaat en weer terug. En dan maar hopen dat er na de ‘1,5 meter ceremonie’ geen loveshoot plaatsvindt in het bos verderop, waar moeder, schoonmoeder, lievelingsnichtje en het pasgeboren neefje samen met de newly weds intiem op de foto staan”. Want volgens Sacha is het toch bijna onmogelijk om niet met z’n allen te knuffelen na zo een emotioneel moment dat als het goed is, maar eenmaal in je leven voorkomt. Als het goed is maar eenmaal … want ook van die andere kant weet Sacha – helaas – maar al te goed hoe en wat.

Sacha Bucciarelli, dochter van een Greuningse en een Italiaan, partner, moeder, mede-oprichtster van RelatieZaak en trouwambtenaar in hart en nieren.

Cursus Smartphone Fotografie

Wil je leren om de mogelijkheden van de camera op je Smartphone beter te beheersen? Lees dan verder. Puuur Fotografie uit Deventer legt het je uit.

Schildercursus volgen? 

Chantal Magazine biedt de online cursus Schilderen met Hart & Ziel waardoor ook jij moeitloos de mooiste dingen leert schilderen. De eerste lessen zijn gratis dus wat let je?

Zelf desinfecteren handgel maken?

Je leest er alles over op Chantal Magazine. Het is verrassend eenvoudig en bovendien geef je er zo je geheel eigen twist aan. Hoe leuk is dat?

Delen is fijn