Coronatijd: saaie tijd of zaaitijd?
Mensen die al eens naar de psycholoog zijn gegaan, zullen weten dat als je in een therapeutisch proces zit, je op een zeker moment te horen krijgt dat een crisis ook een kans inhoudt.
Of je nu in een relatiecrisis of een identiteitscrisis zit, je baan hebt verloren, of een ander deel van je leven op z’n kop ziet staan, het komt er dan eigenlijk op neer of je de situatie of als een verlies beschouwt, of als een kans, een uitdaging, een omwenteling in je leven, waardoor je je leven ook kunt verrijken, vereenvoudigen of beter op ’je diepste ik’ kunt afstemmen.
En wellicht geldt dit ook voor de coronacrisis.
Ondanks het feit dat we allemaal min of meer opgesloten zitten, teveel aan elkaars aanwezigheid worden blootgesteld, en te weinig structuur ervaren, waardoor we niet alleen geconfronteerd worden met onszelf maar ook met de schaduwkanten van onze kinderen en geliefde, kan veerkracht en een andere blik ons helpen om er ook ons voordeel mee te doen.
Wie herkent zich niet in het de afgelopen jaren groeiende verlangen naar meer rust, introspectie, en quality time? Naar de tijd om het huis grondig op de ruimen, je te ontdoen van overbodige spullen, en alle achterstallige klusjes af te werken? Of naar gewoon ‘te zijn’?
Verstilling, bezinning en heroriëntatie
Net zoals een struik in de winter wel dood lijkt, met al die bruine, droge takken, helpt dat stille jaargetijde het juist om de kracht te verzamelen om in de lente weer volop in bloei te staan.
Een periode van verstilling, bezinning en heroriëntatie kan ons de levenskracht en het enthousiasme geven om na deze periode een opgeruimder en vrijer leven tegemoet te treden, fysiek èn psychisch.
Pas op met ongezonde uitspattingen
Voorwaarde is wel dat we van de nood een deugd maken en bepaalde valkuilen vermijden, zoals het niet zo nauw meer nemen met zelfzorg, vervallen in verslavingsgedrag of jezelf volledig afzonderen. Maar ook doemdenken, je verliezen in teveel bezigheden, en elke kleine irritatie uitspreken behoren tot de ‘niet-doen’-categorie.
Alleen een gezonde zelfbegrenzing levert vrijheid op: sta op tijd op, blijf in beweging, houd een bepaalde structuur aan, stel een gezond dagritme in en realiseer je dat allerlei ongezonde uitspattingen misschien wel op de korte termijn de aandacht van corona weghalen, maar op de lange termijn zullen ze je weinig te bieden hebben.
Sterker uit deze periode komen
Maak je net als de struik op voor het ondergronds laten groeien van je wortelen, zodat je sterker uit deze periode komt, in plaats van zwakker. Deze zelfbegrenzing wordt wel vergeleken met het ontwikkelen van een ‘positieve innerlijke ouder’ die structuur biedt en leidt, zodat ons ‘innerlijke kind’ binnen deze grenzen kan spelen en genieten.
En hoe begrijpelijk het ook is dat mensen in een soort ‘bevriezingsmodus’ komen in tijden van crises, realiseer je dat deze verstilde periode ook aangegrepen kan worden om te komen tot zelfonderzoek, psychische heling en het verbeteren van de communicatie in je relaties. Dus stel dat (huis-)bezoek naar of van de psycholoog niet uit, maar grijp het -juist nu- aan!
Nù is jouw tijd om te zaaien.
Drs. Irene den Doop,
Psycholoog NIP, Mediator NMV, Jobcoach SE, moeder van Eline heeft vanaf 2008 haar psychologenpraktijk META in Best en is auteur van een diverse boeken.
De boeken van Irene den Doop
Irene den Doop is behalve psycholoog met een eigen praktijk ook schrijver. In haar boeken maakt ze haar kennis en ervaring bereikbaar voor het brede publiek. Ze schrijft over onderwerpen die in deze tijd een grote populariteit genieten.