Het Wonder van Mindfulness – De klassieke meditatiegids
Hoe kun je dagelijks mindfulness beoefenen? In deze klassieke en toegankelijke gids geeft zenmeester Thich Nhat Hanh praktische aanwijzingen en oefeningen. Zijn belangrijkste uitgangspunt: wees aanwezig in het hier-en-nu, ieder moment van de dag. Een mandarijn eten, thee drinken, je tanden poetsen, een avondwandeling maken – alles wat je doet biedt gelegenheid om te werken aan meer zelfinzicht, gemoedsrust en geluk.
Een parel ten tijde van Corona
Hoewel het boek voor het eerst in 1975 werd uitgegeven en met recht een klassieker genoemd mag worden, komt de nieuwe uitgave die eerder in 2020 verscheen als geroepen. Nu de Coronacrisis velen diep in het hart raakt is Mindfulness belangrijker dan ooit. De Vietnamese Boeddhistische monnik, dichter en mensenrechtenactivist Thich Nhat Hanh is een ware meester in het slaan van een brug tussen deze oude Boeddhistische levensstijl en meditatietechniek en de Westerse mens.
Rustig en met aandacht
Zijn Amerikaanse vertaler Mobi Ho zet meteen al de toon. Hij vertelt ons lezers hoe Thich Nhat Hanh hem leerde om een boek als dit niet in één keer uit te lezen. Al zou dat gezien de omvang gemakkelijk kunnen, het brengt ons meer wanneer we het met oprechte aandacht lezen. Elke dag een beetje dus. Zo vertelt hij de prachtige anecdote uit zijn contact met de monnik over de keer dat hij aan het koken was.
Opzoek naar jezelf
De keer dat ik aan het koken was en zocht naar de lepel die ik ergens tussen de rommelige stapel pannen en allerlei ingrediënten had neergelegd. Terwijl ik overal zocht, kwam Thay de keuken binnen. Hij glimlachte en vroeg: ‘Wat zoekt Mobi?’ Natuurlijk zei ik: ‘De lepel! Ik ben op zoek naar de lepel.’ Thay, nog altijd glimlachend, antwoordde: ‘Nee, Mobi is op zoek naar Mobi.’ Thay stelde voor om rustig en gestaag aan de vertaling te werken, zodat ik het met aandacht zou doen.
De kracht van de parabel
Of je nu wel of niet thuis bent in de Boeddhistische leer, Het Wonder van Mindfulness, is een genot om te lezen. Stap voor stap neemt Thich Nhat Hanh je aan de hand. Door de boodschap te verpakken in prachtige parabels blijft deze je veel langer bij. Het is alsof je als kind op een krukje voor je oude opa zit die voorleest uit het belangrijkste boek in zijn kast. De haast literaire schrijfstijl neemt je mee naar een andere wereld. Even zul je de pijn en het verdriet van alle dag wat ons nu zo bezig houdt vergeten.
Ook heel erg praktisch
Maar wie op zoek is naar een praktisch boek waarmee je snel en eenvoudig jezelf het mediteren eigen maakt, komt zeker niet bedrogen uit. Thich Nhat Hanh leert je hoe je je kunt voorbereiden, wat je kunt doen wanneer in de lotushouding zitten niet erg aangenaam voor je is, hoe je er het beste mee omgaat wanneer je merkt dat het aandachtig aanwezig zijn nog niet zo 1,2,3 lukt. Ook laat hij veel ruimte om hierin je eigen stijl te ontdekken. Zo geeft hij je een hele reeks aan oefeningen in Mindfulness om uit te kiezen zoals deze:
Glimlach als je geirriteerd bent
Glimlach zodra je beseft dat je geïrriteerd bent. Adem rustig in en uit en houd je glimlach drie ademhalingen aan.
Bevrijding van lijden
Net als in het andere boek van Thich Nhat Hanh dat we al eerder op Chantal Magazine bespraken genaamd Angst, Wijsheid om stormen te weerstaan, besteed ook nu Thich Nhat Hanh veel aandacht aan de bevrijding van lijden. Zo zegt hij daarover ondermeer:
Als je het ene in alles ziet en alles als één, dan kun je zeggen dat je een grote hindernis die het zicht op de werkelijkheid beperkt, hebt doorbroken.
Boeddhistische Soetra’s
Het boek eindigt met een keuze uit de Boeddhistische Soetra’s en een aantal wijsgerige teksten uit de Boeddhistischs traditie die raken aan het onderwerp waaronder een lezing over de volkomen bewuste ademhaling vertaald uit het Pali en Chinees door Thich Nhat Hanh en Annabel Laity.
Het verwerkelijken van Nirwana
De Boeddha zei: ‘Monniken, er is een ongeëvenaarde weg die leidt tot zuivering, het onmiddellijk te boven komen van verdriet en zorgen, het beëindigen van pijn en angst, het bewandelen van het juiste pad en het verwerkelijken van Nirwana.
Een prachtige uitgave
Wie gevoelig is voor de schoonheid van het boek als fysiek object komt zeker aan haar trekken met dit prachtig uitgegeven boek. Het zijn de kleine details die maken dat het boek alleen al qua uitgave een mooie prijs verdient. De klassieke schreefhebbende letter en de eveneens klassiek aandoende opmaak voorzien van allerlei kleine ornamentjes en de lieflijke kopjes en paginanummering maken het boek uitermate geschikt om cadeau te doen aan een goede vriendin die in deze moeilijke tijden wel wat extra steun kan gebruiken.
NIEUW: Het Wonder van Mindfulness
Het nieuwe boek van Thich Nhat Hanh ligt sinds februari 2020 in de winkels. Je kunt het nu direct bestellen.
- Nederlands
- Hardcover
- 9789025907457
- Druk: 4
- februari 2020
- 112 pag
Angst – De wijsheid om stormen te weerstaan
Eerder schreven wij een boekrecensie over het minstens zo waardevolle boek van Thich Nhat Hanh Angst – De Wijsheid om stormen te weerstaan. Beiden in een eenduidige buitengewoon aantrekkelijke uitgave verschenen bij uitgeverij Ten Have.
Wij denken dat je dit vast ook leuk vindt:
Jouw bedrijf hier terugzien?
Jouw advertentie hier zien? Heb jij net als wij zelfbewuste vrouwen van 40 plus als doelgroep? Dan komen wij graag met jou in contact. Er is op deze pagina nog ruimte voor advertenties of korte presentaties. Daarnaast staan we open voor Branded Content. Een hele pagina, volledig geoptimaliseerd voor vindbaarheid in Google, geheel over jouw bedrijf. Meer weten? Stuur een e-mail naar info@chantalmagazine.nl
De biografie van Thich Nhat Hanh
Thich Nhat Hanh, geboren als Nguyễn Xuân Bảo, verliet in 1942 als zestienjarige zijn ouderlijk huis om zenmonnik te worden. Na een verblijf in een klooster betrok hij een verlaten tempel in Saigon. Tussen 1960 en 1963 studeerde hij vergelijkende cultuurwetenschappen aan Princeton-universiteit in de Verenigde Staten. Hij stichtte de SYSS (School for Youth Social Service), die onder andere dorpelingen lijdend onder de Vietnamoorlog hielp met de wederopbouw van gebombardeerde dorpen.
Nobelprijs van de vrede
Ondanks ernstige politieke tegenwerking richtte hij in 1964 de boeddhistische Van Hanh Universiteit op in Vietnam. Het communistische bewind beschouwde hem als klassenvijand, waardoor hij in 1966 zijn vaderland moest verlaten. Dit was het begin van zijn ballingschap waarover hij veel aangrijpende gedichten heeft geschreven. Tijdens zijn volgende reizen naar de VS pleitte hij voor vrede bij regeringsleiders. In 1967 werd hij door Martin Luther King genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn pacifistisch activisme. Ondanks Kings krachtige aanbeveling besloot het comité, evenals het jaar daarvoor, helemaal geen prijs toe te kennen.
Trainen van aandacht en geëngageerd Boeddhisme
Sinds 1966 leidt hij een monastieke gemeenschap en lekengroep ‘Order of Inter-Being’ (in het Vietnamees Tiep Hien), die onderricht geeft in het trainen van aandacht en geëngageerd boeddhisme. In 1972 werd hij politiek vluchteling in Frankrijk. In 1982 stichtte hij het boeddhistische centrum Plum Village, een meditatiegemeenschap in de Dordogne.
In januari 2005 kon hij na 40 jaar voor het eerst sinds het begin van zijn ballingschap een bezoek brengen aan Vietnam, waar hij retraites leidde en boeddhistische leiders ontmoette. In 2008 ging hij een tweede keer.
Ernstige hersenbeschadiging
Op 11 november 2014 werd hij met een ernstige hersenbloeding opgenomen op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in Bordeaux. Op 3 januari 2015 werd medegedeeld dat hij officieel uit zijn coma was ontwaakt en gezichten van dierbaren kon herkennen. Sindsdien kan hij niet meer spreken, maar is hij actief gebleven als spiritueel leider. In november 2018 keerde hij terug naar zijn root temple Tu Hieu in Vietnam, met de wens om daar zijn laatste levensdagen door te brengen.