fbpx

De effecten van de volle maan op onze emoties

De volle maan, voor veel mensen is het altijd al een fascinerend onderwerp geweest. Het is een van de vier fasen uit de maancyclus. Deze verschillende fasen hebben een grote invloed op de aarde. Maanexperts geloven zelfs dat de fasen ook invloed kunnen hebben op de mens. De volle maan is het hoogtepunt van de maancyclus. De maankracht is dan het sterkst. Dit kan effect hebben op onze energie, emoties en slaap. Je kunt hier op verschillende manieren mee omgaan. Als je dit op de juiste manier doet, kan je de maankracht in jouw voordeel gebruiken. 

Wat bekent volle maan eigenlijk

Misschien doet de volle maan je vooral denken aan het moment dat weerwolven tot leven komen of aan andere mythesToch begint het steeds meer een veelbesproken onderwerp te worden. Meer en meer horen we dat de volle maan effect heeft onze gemoedstoestand, emoties en slaap. Hoe zit dat dan? Om de effecten van de maan te kunnen analyseren, moeten we eerst de volgende vraag beantwoorden: wat betekent volle maan?   

De volle maan is zonder twijfel een prachtig plaatje, maar wat gebeurt er precies? Tijdens deze maanfase staat de maan ten opzichte van de zon achter de aarde. Dit betekent dat de verlichte kant van de maan voor ons compleet zichtbaar is. Zo zien we dus die mooie, volledig ronde maan in al haar glorie. Oftewel een ‘volle maan’. 

De maancyclus en de cyclus van de vrouw 

De maan heeft een enorme invloed op de aarde. Kijk maar eens naar de zee, eb en vloed ontstaan als gevolg van de zwaartekracht van de maan. De volle maan komt zo’n 12 of 13 keer per jaar voor. Eens in de ruim 29 dagen. De maan is vrouwelijk. En zoals iedere vrouw heeft de maan haar geheel eigen cyclus. De maancyclus bestaat uit vier maanfasenDe nieuwe maan, het eerste kwartier, de volle maan en het derde kwartier. Kunnen deze fasen dan ook invloed hebben op ons als mens?  

De maan heeft meer invloed dan je denkt

Maanexperts geloven dat de maan en haar fasen zeker invloed op ons hebben. Bijvoorbeeld op onze gemoedstoestand en productiviteit. Leven volgens de maanfasen kan dan ook een positief effect hebben. Iets wat van oudsher al wordt gedaan, de oudste kalenders zijn immers gebaseerd op de maanfasen. Maar wat zijn de effecten van de volle maan dan? En wat zijn tips om om te gaan met de negatieve effecten? Chantal Magazine zocht het uit!  

Geeft de volle maan energie van een weerwolf?

De eerdergenoemde mythe over de weerwolven is natuurlijk niet uit het niets ontstaan. Dat de volle maan mensen drijft tot waanzin heb je vast wel eens gehoord. Waanzin is misschien een wat sterk woord om te gebruiken, maar de volle maan heeft wel degelijk invloed op onze energie. Tijdens de volle maan is de maankracht het sterkst. Dit weerkaatst op ons eigen energiegehalteWat tijdens de volle maan ook een boost krijgt.   

Deze boost in energie kan leiden tot positieve dingen. Misschien heb je ineens de behoefte om dat klusje aan te pakken dat je al weken uitstelt. Of geeft het je de energie om nieuwe dingen uit te proberen zoals het bakken van je eigen brood. Of heb je opeens enorm veel creatieve ideeën om je huis te restylen. Je kunt veel positieve dingen halen uit de volle maan energie 

Hoe zit het met de invloed op onze emoties?

Het hoge gehalte in energie dat je voelt heeft ook gevolgen voor onze emoties. Die ervaar je veel sterker. Zo ook de positieve emoties. Je voelt je creatiever, socialer en energieker! Dit is niet alleen een goed moment om werk te verzetten, maar ook om erop uit te gaan en leuke dingen te doen. Erop uit gaan is in deze periode wat lastiger, maar er zijn genoeg alternatieve activiteiten die vanuit huis gedaan kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld een goed boek lezenBijvoorbeeld het nieuwe boek ‘Ontwaken in 5D’. 

Helaas kan deze energie ook leiden tot negatieve emoties. Veel mensen ervaren onrust tijdens deze fase. Dit kan leiden tot irritaties, boosheid en wellicht zelfs agressie. Kortom, je gevoelens zijn in de war en je voelt je misschien wat uit balans door al deze volle maan emoties. Het is belangrijk om je hierdoor niet te laten leiden en je bewust te zijn van de oorzaak.  

Deze emoties bieden ook een goede kans om te reflecteren en relativeren. In lastige tijden is het belangrijk om bewust te kiezen hoe je met de situatie omgaat. Neem bijvoorbeeld de huidige coronacrisis. Positief denken is essentieel! Wanneer je negatieve emoties ervaart door de volle maan, probeer dan eens na te denken over waar ze vandaan komen. Kan je ze gebruiken om verder te groeien? Zo zet je een lastige situatie om in een nieuwe kans!  

Is er een relatie tussen de volle maan en slaap?

Naast je emoties, kan de aanwezigheid van de volle maan ook invloed hebben op je slaap. Je het vast weleens meegemaakt, een nacht waarin je maar niet in slaap komt zonder een directe aanleiding. Kijk de volgende keer dat dit gebeurt eens uit het raam. Volle maan? Dat kan kloppen! De volle maan en slaap hebben namelijk wel degelijk wat met elkaar te maken 

Veel mensen ervaren slapeloosheid tijdens de volle maanDit kan verschillende redenen hebben. De volle maan versterkt dus zowel je energie als je emoties. Het kan dus zijn dat je hierdoor lastig in slaap komt of onrust ervaart in de slaap. Het is belangrijk om deze emoties en gevoelens niet de overhand krijgen. Zorg ervoor dat je voordat je gaat slapen je gevoelens op een rijtje zet voor het slapen gaan. Dit helpt de rusteloosheid te verminderen en zorgt ervoor dat jij je nachtrust krijgt!  

Tips om je emoties op een rijtje te zetten

Tip 1: Me time! Neem voordat je gaat slapen even een momentje voor jezelf. Jbent de hele dag druk met van alles en nog wat. Weinig tijd om na te denken over hoe je je voelt en al helemaal niet waarom je je zo voelt. Door jezelf even af te zonderen, geef je je zelf de kans om rustig na te denken zonder afleiding van anderen.  

Tip 2: Doe wat jij wilt! Een momentje voor jezelf nemen om na te denken betekent niet dat je in je eentje op de bank moet gaan zitten. Als dat wel de juiste manier is voor jou, super! Met een lekker kopje thee (of glas wijn) erbij is dit een goede plek om te reflecteren. Het kan natuurlijk ook zomaar zo zijn dat dit niet de juiste manier is voor jou. Doe daarom wat jij zelf prettig vindt. Andere opties om rustig na te kunnen denken zijn bijvoorbeeld door een stuk te gaan wandelen, yoga te doen, of te mediteren. Dit zijn goede manieren om je lichaam en geest tot rust te laten komen.  

Tip 3: Schrijf het op! Lukt het toch niet om je emoties op een rijtje te krijgen? Het kan soms verhelderend zijn om dingen op te schrijven. Het beste is om dit ouderwets met pen en papier te doen. Tijdens het schrijven krijg je onbewust extra tijd om na te denken over jouw gevoelens.  

Be active! Dan slaap je heerlijk ‘s nachts

Een andere manier om slapeloosheid te voorkomen, is om ervoor te zorgen dat je jouw energie kwijt kunt in je dagbesteding. Zorg ervoor dat je actief bent. Gebruik jouw energieboost om je doelen te bereiken op je werk. Of doe iets waar jij je creativiteit in kwijt kan. Begin bijvoorbeeld een moestuin, of volg een cursus schilderen. Of daag jezelf uit op sportief vlak. Alles waar jij jouw energie in kwijt kan en ervoor zorgt je aan het einde van een drukke dag goed kunt slapen.  

Volle maan en meditatie – De gouden comb

Wil je nog een stapje verder dan yoga en is mediatie iets voor jou? Dan is dit het goede moment. Volle maan en meditatie gaan heel goed samen. De energie van de volle maan die jouw gevoelens versterkt, kan er ook voor zorgen dat je de mediatie sterker kan ervaren. Mediatie helpt je te kalmeren en sneller in slaap te vallen. Een goede manier om te beginnen met mediteren is met ‘Het wonder van mindfulness – klassieke meditatiegids’.

Een volle maan ritueel van vergeven en loslaten

Zoals eerder genoemd is de volle maan een goed moment voor zelfreflectie. Naast zelfreflectie is het ook een goed moment om dingen te accepteren en los te laten. Denk bijvoorbeeld aan negatieve gevoelens naar anderen toe. Of een vervelende ervaring die je hebt meegemaakt. Deze emoties komen tijdens de volle maan vaak tot een hoogtepunt. Het ideale moment om ze te accepteren en los te laten. Dit proces wordt een volle maan ritueel genoemd. 

Door op een symbolische manier afscheid te nemen van jouw negatieve gevoelens en ervaringen, kun je ze een plekje geven en vervolgens loslaten. De maanfase na de volle maan staat immers symbool voor afsluiting. Een volle maan ritueel kan op een spirituele en symbolische manier uitgevoerd worden. Zo’n ritueel bestaat vaak uit meerdere stappen.  

Stap 1: Zoek een rustig plekje op. Het liefst met uitzicht op de volle maan. Zorg ervoor dat alle spullen die je wilt gebruiken voor jouw ritueel al hebt opgesteld. Je kunt bijvoorbeeld kaarsen of wierook gebruiken. Ook heb je pen en papier nodig.   

Stap 2Het is belangrijk dat je kalm bent en klaar bent voor het ritueel. Adem diep in en uit. Laat hiermee eventuele spanning of onrust die je voelt gaan.  

Stap 3: Denk aan hetgeen wat je los wilt laten, een gebeurtenis of negatieve emotie. Of aan de persoon die je wilt vergeven. Schrijf deze dingen op op een vel papier.   

Stap 4: Denk vervolgens aan alle negativiteit die je hebt ervaren door de gebeurtenis of persoon. Aan de irritatie die het heeft opgewekt. Door alles terug te halen zorg je ervoor dat je het zo volledig mogelijk los kunt laten.  

Stap 5: Wanneer je er klaar voor bent, doe dan je ogen dicht en visualiseer een voor een de punten die je hebt opgeschreven. Zie voor je hoe je ze loslaat. Laat de negativiteit wegvliegen.   

Stap 6: Om dit nog extra kracht bij te zetten, kun je zeggen: ‘ik vergeef je’ en ‘ik laat het los’. Als je wilt kan je hier nog wat aan toevoegen.  

Stap 7: Als je klaar bent met het vergevingsproces, sta dan op en zoek een veilige plek om het papier te verbranden. Bijvoorbeeld de open haard of een kampvuur. Met deze laatste symbolische stap rond het ritueel af.  

Liever iets minder spiritueel?

Is een spiritueel ritueel niet helemaal jouw ding? Iedereen kan een volle maan ritueel inrichten op haar eigen manier. Is het voor jou voldoende om even een momentje in stilte te nemen en zo afscheid te nemen van jouw negatieve gevoelens. Voer je ritueel dan op die manier uit! De belangrijkste gedachte achter het ritueel is dat je tijdens de periode van de volle maan je kunt focussen op loslaten en vergeven. Dan kan je het tijdens de volgende maanfase volledig afsluiten.  

Oké, volle maan – En wat zijn de andere maanfasen? 

De volle maan is dus een van de vier maanfasen en heeft invloed op heel wat dingen in ons leven. En de andere maanfasen, welk effect hebben die op ons? Iedere fase staat symbool voor een andere periode. En vormt dus het juiste moment om bepaalde activiteiten uit te voeren. Of juist nog even achter wegen te laten.  

De maancyclus begint met de nieuwe maan. De maan staat dan tussen de zon en aarde in. Wij kunnen de maan niet zien vanaf de aarde. Vanaf nu wordt de maan steeds zichtbaarder. Deze fase symboliseert dan ook een nieuwe start. Het juiste moment om plannen te maken en aan nieuwe dingen te beginnen. Dan het eerste kwartier, oftewel de wassende maan. In deze fase is de rechterkant van de maan zichtbaar en breidt zich steeds verder uit tot een mooie volle maan.  Deze fase staat dan ook symbool voor groei en opbouw. In deze tijd ben je extra goed in staat om nieuwe kennis op te doen en vaardigheden leren. Time to shine dus!  

Tijdens de volle maan is de energie van de maan dus het sterkst. Dit wordt dan ook niet voor niets gezien als het hoogtepunt van de cyclus, met alle gevolgen van dien. De laatste fase is het derde kwartier. Dit wordt ook wel de afnemende maan genoemd. Het linkerdeel van de maan is nu zichtbaar, maar wordt steeds kleiner. Deze periode symboliseert afsluiting. Op zakelijk vlak is dit een goede tijd om projecten af te ronden. En op persoonlijk vlak om dingen los te laten. Wanneer je het eerder vernoemde volle maan ritueel uitvoert, is dit de periode dat je de negatieve ervaringen volledig kunt afsluiten.  

De namen van de volle maan 

Wist je dat iedere volle maan een andere naam heeft. Deze namen werden in vele culturen gegeven om praktische redenen. Zo konden mensen seizoenen en andere gebeurtenissen bijhouden. De meest bekende namen vandaag de dag zijn de namen gegeven door indianenstammen. De afgelopen volle maan – in juni – was de Aardbeienmaan. De maand waarin de aardbeien geoogst kunnen worden. 

Put it on your calendar! – De volle maan kalender

Ben je nieuwsgierig geworden naar de kracht van de (volle) maan en het leven volgens de maanfasen? Zoek dan de volle maan kalender van 2020 eens op. Hier kan je precies zien wanneer het dit jaar volle maan is. Of de algemene maankalender. Hierop zijn alle maanfasen te zien. Je kunt eerst bijhouden of je een verschil ervaart tussen de fasen. En wees eerlijk naar jezelf! Niet iedereen ervaart de effecten op dezelfde manier. Eniet voor iedereen geldt dus dezelfde manier om ermee om te gaan. Kijk voor jezelf welke gewoontes je zou kunnen kan creëren op basis van de maankalender.   

Zit jij er klaar voorde volle maan van 5 juni?

Zit jij klaar voor de volgende volle maan 5 juni? Mocht je de vorige volle maan gemist hebben op 7 mei dan is 5 juni dus de eerstvolgende kansOm 21.12 uur om precies te zijn. Een mooie tijd om de maan in al haar glorie te bekijken. Op dit moment zitten we dus in de fase van het eerste kwartier. Een goed periode om aan de slag te gaan met nieuwe projecten of het uitbreiden van je kennis. En wie weet, bereiken deze nieuwe dingen rond 5 juni wel het zogenoemde hoogtepunt.  

DE NAMEN VAN DE VOLLE MAAN

 

Aardbeienmaan in juni

Wist je dat iedere volle maan een andere naam heeft. Deze namen werden in vele culturen gegeven om praktische redenen. Zo konden mensen seizoenen en andere gebeurtenissen bijhouden. De meest bekende namen vandaag de dag zijn de namen gegeven door indianenstammen. De afgelopen volle maan – in juni – was de Aardbeienmaan. De maand waarin de aardbeien geoogst kunnen worden.

Buckmaan in de maand juli

De eerstvolgende volle maan zal zijn op 5 juli. De volle maan in juli wordt de Buckmaan genoemd. Dit is namelijk de periode dat het nieuwe gewei van de herten op het voorhoofd verschijnt. Ben jij benieuwt naar de namen van de komende volgende manen en hun betekenis? Hou dan dit artikel in de gaten. Wij laten het je weten als de nieuwe volle maan eraan komt.

Steurmaan in augustus

De volle maan in augustus wordt de Steurmaan genoemd. Deze volle maan heeft haar naam gekregen vanwege het grote aantal vissen in de meren. Een goede periode om te vissen dus. De Steurmaan zal op 3 augustus zijn.

Oogstmaan in september

De equinox is het moment waarop de zon recht op de evenaar staat. Zo wordt de aarde door de evenaar in het noordelijk en zuidelijk halfrond verdeeld. Dag en nacht zijn dan even lang. Mensen konden langer doorgaan met oogsten. Deze volle maan is de Oogstmaan genoemd. Meestal valt deze in september, maar het komt ook voor dat de Oostmaan in oktober valt. Het zal volle maan zijn op 2 september 2020.

Jagersmaan in oktober

Oktober heeft in 2020 inderdaad twee keer een volle maan. Namelijk op 1 oktober en 31 oktober. De volle maan in oktober wordt de jagersmaan genoemd. Dit is omdat in deze periode de tijd tussen de zonsondergang en de maanopkomst korter is. Wild wordt hierdoor goed zichtbaar om te jagen.

Jouw bedrijf hier terugzien?

Jouw advertentie hier zien? Heb jij net als wij zelfbewuste vrouwen van 40 plus als doelgroep? Dan komen wij graag met jou in contact. Er is op deze pagina nog ruimte voor advertenties of korte presentaties. Daarnaast staan we open voor Branded Content. Een hele pagina, volledig geoptimaliseerd voor vindbaarheid in Google, geheel over jouw bedrijf. Meer weten? Stuur een e-mail naar info@chantalmagazine.nl

MEER WETEN OVER DE MAAN? LEES DAN DEZE BOEKEN! 

Zijn de volle maan en de maan in het algemeen dingen die je interessant vindt en wil je hier graag meer over weten? Of wil je je verdiepen in de maanfasen en het leven volgens de maancyclusDan is het lezen van volle maan boeken een aanrader! Misschien zijn zelfs onderwerpen als meditatie, spiritualiteit, astrologie en sterrenkunde wel jouw ding. De volgende boeken sluiten aan op deze interesses. 

Delen is fijn