fbpx

Ben jij spiritueel aan het ontwaken?

Auteur: Iris Boonstra

Je voelt je wat “anders” dan anders de laatste tijd. Niet direct verontrustend, maar wel ongewoon. In een heleboel dingen ben je minder geïnteresseerd. Terwijl je opeens boeken of artikelen leest die je vroeger niet eens opvielen. Ook hoor je sinds kort mensen praten over spiritueel ontwaken of over het leven in 5D.

Spiritueel ontwaken. Het klinkt bekend. Alsof je het intuïtief herkent. Tegelijkertijd maakt het je wat onzeker. Ben jij spiritueel aan het ontwaken? Maar, wat betekent het eigenlijk precies? En, is dat ontwaken en overgaan naar 5D niet wat hoog gegrepen voor je? Laat me je gerust stellen. Wanneer jij je aangetrokken voelt tot dit artikel, is de kans groot dat jouw spirituele ontwaken is begonnen. Een ontwaken, dat er voor ieder mens anders uit ziet … ook al zijn er een heel aantal overeenkomsten.

Spiritueel ontwaken, wat is het?

Al eeuwenlang zijn er mensen geweest die zich, net als jij, afvragen wat spiritueel ontwaken nu precies is. Spiritueel ontwaken gaat, kort gezegd, over het worden wie je werkelijk bent. En ja, ook dat roept gelijk al vraagtekens op. Want ben je dan nu niet, wie je werkelijk bent? Hoe weet je dan wie je wel echt bent? Als eerste. Wie je nu bent, dat ben je ook! Alleen, is dit niet alles wat je bent. Er is meer. Veel meer.

Volgens verschillende spirituele tradities zijn wij namelijk in werkelijkheid een spiritueel wezen. Wij zijn een ziel, die als mens op aarde leeft. Als spiritueel wezen zijn we oneindig en eeuwig. Onverwoestbaar en ongelooflijk krachtig. Zelfs zo krachtig, dat we op aarde kunnen vergeten dat we meer zijn dan een mens met een aards lichaam.

Spirituele slaap

Dit vergeten van wie we werkelijk zijn, is wat in oude spirituele tradities “slaap” genoemd wordt. Wij zijn als mens in een spirituele slaap en leven vanuit een soort droomtoestand. En die droom waarin we leven voelt als de enige waarheid. Intens echt. Zo echt, dat we eerst spiritualiteit maar onzin vinden. Flauw geklets en zweverig.

Onze ziel maakt hier geen probleem van, dat wij als mens niet direct in spiritualiteit geïnteresseerd zijn. Sterker nog, dit hoort erbij! Want, als we het niet ooit waren vergeten wie we echt zijn – hoe zouden we ons dat dan later kunnen herinneren?

Onze ziel is op reis

Als spiritueel wezen leven we meerdere levens als mens. En tijdens die levens doen we heel veel ervaring op. Heel verschillende ervaringen ook. Zeg maar, alle ervaringen tussen diepdiep donker en stralend vreugdevol licht. We hebben het zo’n beetje allemaal gezien en mee gemaakt. En dit geldt niet alleen voor jou en mij. Ieder mens maakt in al onze levens goede dingen mee, ontwikkelt oneindig veel talenten. Maar, we leven  ook een heel aantal bijna ondraaglijk pijnlijke levens. Doorstaan helse pijnen en overwinnen enorme uitdagingen.

Als mens is het bijna niet voor te stellen. Maar onze ziel, ons spirituele hart, koos voor deze ervaringen. Omdat ze ons hielpen groeien en (dankzij al dit diepe donker) te ervaren hoe licht we werkelijk zijn. Je begrijpt, als mens waren we hier niet altijd zo blij mee. Werden we boos, verdrietig, eenzaam. Machteloze woede en wanhopige pogingen om te overleven. Zeker de afgelopen eeuwen. Want na prachtige eeuwen, zoals in het oude Egypte en in de tijden van Atlantis en Lemurië, leven we nu al een aantal eeuwen in het donker.

Op aarde voelden we ons daardoor de afgelopen eeuwen verlaten. Tenminste, voor mij voelde het alsof ik hier hardvochtig achter gelaten was. Slachtoffer zonder enige zeggenschap. Ik had het gevoel te moeten vechten voor liefde en andere goede dingen. Tot opeens, zonder duidelijke reden, alles in mijn leven zachtjesaan anders werd. Het ging niet snel, maar stap voor stap. Want mijn ontwaken is geleidelijk. Als een zachte mist.

Hoe lang duurt het spiritueel ontwaken?

Je vraagt je misschien af, hoe lang het spiritueel ontwaken eigenlijk duurt. Dat verschilt per mens! Het spirituele ontwaken van een mens kan geleidelijk zijn, als een zachte mist die langzaam door je jas heen dringt. Of snel, als een fikse plens water waardoor je in 1 keer doorweekt bent. 

Dit heeft met een heel aantal dingen te maken, waar wij als mens nauwelijks zicht op hebben. Spirituele tradities hebben het over de rijpheid van je ziel. Net zoals een boom valt na een aantal bijlslagen, zo ontwaakt een mens wanneer de ziel rijp is. Voor iedere ziel is er waarschijnlijk een gelijke tijd om te ontwaken. En hangt het met de rijpheid en oudheid van je ziel samen.

Het proces van jouw spiritueel ontwaken in 5 stappen

Wanneer we ontwaken gaan we als mens door deze stappen heen. Er kunnen bij ieder mens ook andere symptomen zijn, dit zijn alleen de meest voorkomende.

1. De spirituele wekker gaat

Bijna ongemerkt ging ik me open ging stellen voor allerlei spirituele zaken. Ik deed een weekend Reiki. Begon met een training in astrologie. En heel zoetjesaan begon ik te accepteren dat er meer is. Meer, tussen hemel en aarde dan ik op het eerste gezicht kon zien.

Herken jij dit? Je hoort iets over spiritualiteit of bewustwording en je oren gaan op scherp. Je wilt meer weten. Iets in jou fluistert en moedigt je aan om op zoek te gaan. 

2. De nacht van je ziel

De roep van mijn spirituele wekker was nogal  … hard!  Ik voelde me intens eenzaam en ging een aantal jaren gebukt onder hevige angsten en depressies. Het was een soort van “erop of eronder”. Ik kon bijna niet meer leven, maar het gevoel dat ik hier iets te doen had hield me staande. 

Het eerste wat me in die zware tijd weer goed deed voelen was een spirituele training. Het voelde alsof ik iets terug vond, wat ik zo ongelooflijk gemist had. Iets, wat het leven de moeite waard maakte. Echt woorden, waren er niet voor. Wel gevoel, heel veel gevoel. Het gevoel dat ik weer een beetje Thuis kwam. Het gevoel van een heel klein beetje hoop in het diepe donker. Het gevoel dat ik toch okay ben, ook al was ik wat anders dan veel mensen die ik kende.

Klinkt dit bekend? Voor veel mensen is er een duidelijke aanzet tot hun ontwaken. Ze krijgen bijvoorbeeld een burn-out, staan onverwachts voor een scheiding of worstelen met angsten of onzekerheden. Deze periode van diepe pijn wordt ook wel “de nacht van de ziel’ genoemd. De nacht die het meest donker is voor de zon weer opkomt.

Er zijn verhalen van mensen voor wie de pijn zo ondraaglijk werd, dat ze in 1 keer wakker werden. Bijvoorbeeld Eckhart Tolle en Byron Katie zijn hier voorbeelden van. Maar de meeste mensen zoeken stap voor stap  naar licht en worden zachtjes doordrenkt.

3. Jouw uitdagingen hebben een reden

Alles waar ik in mijn leven onder leed, bleek geen toeval te zijn. De diepe eenzaamheid die ik voelde bijvoorbeeld. Dit was voor mij het belangrijkste gevoel waardoor ik spiritueel ging zoeken. Eigenlijk was de pijn van dit gevoel van verlatenheid als een S.O.S. baken. Iets wat er altijd was op de achtergrond, wat ik ook deed. Een baken waardoor ik nooit kon stoppen met zoeken naar liefde. Net zolang, tot ik het vond. Op de meest onverwachte plaats: in mijn eigen hart.

Wanneer je begint te vermoeden dat ook jouw uitdagingen en tegenslagen een reden hebben, is dit een teken van jouw spiritueel ontwaken. Omdat er een diep verborgen geheim in jou langzaam onthuld wordt: wie je werkelijk bent, jouw ziel, heeft deze uitdagingen zorgvuldig uitgezocht. Niet als straf of omdat je iets goed moet maken. Nee, omdat jij als ziel op deze manier kunt groeien. 

Hoe ondenkbaar dit als mens ook is. Waarom zou iets vanuit liefde zichzelf dit aan willen doen? Maar als ziel, is er geen sprake van jezelf iets aandoen. Alleen van liefde en groei.

4. Vergeven en dankbaarheid dankzij jouw spiritueel ontwaken

Op het moment dat ik kon accepteren dat alle pijn en tegenslag in mijn leven (en geloof me, de pijn was bijna onverdraaglijk soms) er met een goede reden was, werd alles in mij en mijn leven zachter. 

Dankzij mijn spiritueel ontwaken kwam er ruimte voor vergeving. Als eerste vergeving van mezelf. Dat ik deze immense worstelingen op mijn eigen pad had gelegd. En ja, er kwam ruimte. Want dat vergeven, dat ging bij mij niet in 1 keer goed. Met heel wat hink-stap-sprongen  leerde ik mezelf niet meer te verwijten. Maar zacht en liefdevol te zijn. De liefde aan mezelf te geven, die ik zo graag van anderen wilde.

Mijn hart werd steeds vaker zomaar spontaan dankbaar. En soms, vaak,  moest ik mijn hart een beetje helpen. Dan deed ik een dankbaarheids-oefening. Daarbij vroeg ik mezelf iedere ochtend en avond: “Waar ben ik vandaag dankbaar voor?” Waardoor ik van diep uit mijn hart de meest prachtige en onverwachte antwoorden kreeg.

Dankbaarheid voor het leven

Tips tijdens het spiritueel ontwaken

Daarom is dit, als ik je een belangrijke tip tijdens je spiritueel ontwaken kan geven, een oefening die ik ook jou zeker aan kan raden! Stel jezelf de vraag, neem de tijd om het antwoord in je op te laten komen en schrijf ze op in een speciaal dankbaarheidsboekje. 

Want ook voor jou zal het vergeven van jezelf en van anderen die je pijn hebben gedaan geen simpele klus zijn. En je dankbaarheidsboekje kan je hierin ondersteunen. En dan, is het de moeite zo absoluut waard. Stel je maar voor, hoeveel ruimte het geeft wanneer de hardheid van boosheid, teleurstelling en verwijten plaats maakt voor de zachtheid van je hart?

Het zal je ontwaken gemakkelijker maken. Lichter. Net zolang tot de dankbaarheid voor het leven het grootste deel van de dag gewoonweg in je stroomt. Want dat is wat spiritueel ontwaken uiteindelijk met je doet. De zware last van boosheid, verdriet en twijfel maakt plaats voor liefde en kracht in jou en in je leven. 

5. Leren luisteren naar wie je echt bent

Als alles in je leven een spirituele reden heeft … en jij jezelf en anderen mag vergeven voor alle pijn en wanhoop? Dan hoef je eigenlijk alleen nog maar te leren luisteren naar wie je echt bent. 

Jaja. Alleen maar. In het begin was dat voor mij geen appeltje-eitje. Zo vaak vroeg ik me af: “Denk ik dit nu omdat ik het graag wil, of zegt mijn intuïtie dit?” Keuzes maken, voelen wat je echt wilt – het viel niet mee.

Voor jou zal dit ook niet altijd eenvoudig zijn. Want in het begin van je ontwaken, kun je juist nog meer in de war raken dan daarvoor. Vroeger, wist je zoveel dingen zeker. Of je dacht er niet over na. Je deed het gewoon, zoals je altijd deed.

De stem van je oude overtuigingen

Maar nu, nu je spiritueel aan het ontwaken bent, ben jij je er van bewust dat er een diepere laag in je zit. Waar je dolgraag naar wilt leren luisteren. Maar de stem van je oude overtuigingen is soms nog luider dan het zachte fluisterstemmetje van je ziel. 

En weet je, dat is okay! 

Ook dit hoort erbij, bij jouw ontwaken. Dat je met vallen en opstaan weer ontdekt wie je echt bent en wat je ook alweer op aarde komt doen. Wat je spirituele levensdoel is, jouw missie. Want jouw spirituele levensdoel, dat zit zo in je gebakken. Dat komt op een dag naar buiten. Dan weet je het, zonder twijfel. En tot die tijd, ben je onderweg naar die zekerheid. Steeds een stapje dichterbij. Hoe vaak je ook struikelt of valt en weer op staat.

6. Jij als mens en jij wie je echt bent vallen samen

Het leek mij heel lang te mooi om waar te zijn. Wat ik ook hoorde over spiritueel ontwaken, verlichting, leven in 5D. Het voelde zo ver weg. Maar, ondanks dat gevoel ging mijn ontwaken gewoon door. Die zachte mist, waar ik niet meer onder uit kon. Want ja, dat is ook een belangrijke eigenschap van spiritueel ontwaken. Als het eenmaal begonnen is, stroomt het zachtjes door. Als je ziel rijp is, is je ziel rijp. Geen ontkomen meer aan.

Voor mij betekende dit, dat ik op een dag opeens voelde en wist: “Hey, dit Ben ik. Dit ben ik écht. Geen onderscheid tussen mij als mens en Mij. Ongemerkt had de mist van ontwaken haar weg gevonden. Tot ik doordrenkt was. Zonder twijfel. Met een wijd open hart. Dit samenvallen van mij met Mij, is wat we een leven in 5D noemen. De zachte mist van liefde en licht is zover in je lichaam door gedrongen, dat je leeft vanuit die liefde en dat licht.

En ook jij, zult op een dag samenvallen met jeZelf. Jij en jij zijn één. Doordrongen van liefde en licht. Zonder twijfel. Omdat jouw spiritueel ontwaken begonnen is. En ook al ziet de reis en het spirituele ontwaken er voor ieder mens anders uit, naast alle stappen waar we doorheen gaan is ook dit wat we gemeen hebben – de reis van onze ziel kan maar op 1 manier eindigen: in de herinnering van wie je werkelijk Bent.

Iris Boonstra is Transformatiecoach voor ondernemers bij haar bedrijf Spirituele Transformatie Academie

Spirituele boeken

Wil je meer lezen over spiritueel ontwaken? Over spirituele stromingen? Kijk dan hier:

Jouw verhaal op Chantal Magazine terugzien?

Heb jij de lezeressen van Chantal Magazine ook iets te vertellen? Een bijzonder verhaal. Iets wat je hebt meegemaakt dat je heeft gemaakt tot wie je nu bent? Jouw persoonlijke transformatie op jouw eigen manier? Dan komen wij graag met jou in contact. Tevens staan wij open voor Branded Content. Een hele pagina, volledig geoptimaliseerd voor vindbaarheid in Google, geheel over jouw bedrijf. Meer weten? Stuur een bericht aan Chantal Magazine.

Delen is fijn