Angst – De wijsheid om stormen te doorstaan
Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh
Wie kent er geen angst? Amgst voor eenzaamheid, voor verlies, voor ziekte of dood, voor financiële problemen, of voor milieurampen. En soms voelen we angst zonder dat we weten waarvoor. Angst kan ons verlammen en bezorgd maken. Thich Nhat Hanh maakt angst hanteerbaar. Hij laat zien wat de bron is van je angstgevoelens en wat je ertegen kunt doen. Via Mindfulnessoefeningen leerft hij je angsten hanteren en in het het hier-en-nu te leven.
Het is mijn natuur dat ik doodga. Er is geen weg om aan de dood te ontkomen.
Bang om de controle te verliezen
Het boek begint met een introductie: Onbevreesdheid. Daarin legt de auteur uit dat er veel mensen zijn waarbij achter de vreugde van het leven angst ligt. Wij zijn bang om de controle te verliezen, we maken ons zorgen om ziek en oud te worden en vrezen dat we de dingen die het meeste koesteren zullen verliezen. We proberen ons vast te klampen aan dingen die belangrijk voor ons zijn. Maar dat stevig vasthouden vermindert onze angst niet. Uiteindelijk zullen we alles los moeten laten. We kunnen niets meenemen.
Oerangst die ons huidige leven bepaalt
Na deze introductie verteld de auteur over onze oer-angst en hoe die van invloed kan zijn op je huidige leven. En hoe we om kunnen gaan met onze angsten en deze beter kunnen hanteren. De boeddistische leraar laat uitvoerig stil staan bij angsten en de oorsprong ervan begrijpen. Door voorbeelden te geven en gerichte oefeningen is het mogelijk je angsten los te laten en beter hanteerbaar te maken. Door dagelijkse overdenkingen, de angst voor de toekomst los te laten en zaken zoals vergankelijkheid onder ogen te zien maakt dat je onbevreesder door het leven gaat.
‘Als je echt in het huidige moment aanwezig bent kun je de toekomst naar het heden halen om er diepgaand naar te kijken, zonder jezelf te verliezen in angst en onzekerheid.’
Boeddhistische visie op angst
Thich Nhat Hanh geeft adviezen vanuit een boeddistische visie. De schrijfstijl is prettig en het wordt allemaal niet te ingewikkeld gemaakt. Het geheel kan soms wat zweverig overkomen maar de (mindfulness)oefeningen die hij beschrijft kunnen zeker van nut zijn. Voor degenen die er voor open staan kan dit onderhoudende boek een goed hulpmiddel zijn om meer rust te brengen en ervoor te zorgen dat angsten niet meer overheersen.

Pagina 76
Kalm blijven in de storm
Iedere keer dat we een sterke golf van angst, woede of jaloezie voelen, kunnen we iets doen voor deze negatieve energie om te zorgen dat die ons niet vernietigt. Er hoeft geen conflict te zijn tussen de verschillende elementen van ons zijn. We zouden alleen maar meer moeite moeten doen zodat we in staat zijn om het te transformeren. We zouden een geweldloze houding moeten aannementen opzichte van ons lijden, onze pijn en onze angst.
Leren onze angst te omarmen
Een sterke emotie zoals angst of wanhoop kan overweldigend zijn. Maar door een goede beoefening kunnen we leren hoe we onze angst kunnen omarmen, omdat we weten dat in ieder van ons het zaadje van aandachtig aanwezig zijn is. Als we leren om dat zaadje iedere dag aan te raken terwijl we lopen, zitten, ademen, glimlachen of eten cultiveren we die energie van aandacht. Telkens wanneer we die energie dan nodig hebben, hoeven we alleen maar dat zaad aan te raken en de energie van aandacht zal meteen beschikbaar zijn zodat we die kunnen gebruiken om onze emoties te omarmen.
Angst komt langs
Als ons dat één keer zou lukken hebben we al iets meer vrede en zullen we minder bang zijn als een sterke emotie weer bij ons opkomt. […] Velen van ons hebben grote pijnblokkades en veel lijden diep in ons bewustzijn waar we gewoon niet naar willen kijken. We zijn altijd maar bezig om ervoor te zorgen dat deze onwelkome gasten niet op bezoek kunnen komen. We houden ons bezig met andere ‘gasten’ – we pakken een tijdschrift of een boek om te lezen, doen de televisie aan of zetten muziek op. Wat dan ook, alles is goed om er onze aandacht mee af te leiden. Dat noemen we verdringing.
Concrete toepassingen in het dagelijks leven
Thich Nhat Hanh eindigt het boek met 5 concrete aandachtsoefeningen, Concrete toepassingen in het dagelijks leven. Als je de vijd aandachtsoefeningen beoefent helpt dat het Juist Zien, wat hij eerder in het boek uitlegt, te onderhouden waardoor je het maken van onderscheid, intolerantie, woede, angst en wanhoop tegengaat. Kort samengevat stelt hij:
- Eerbied voor het leven
- Werkelijk geluk
- Ware liefde
- Liefdevol spreken en aandachtig luisteren
- Heling en voeding
De vijf punten van bewustzijn kunnen iedere liefdevolle relatie versterken en ervoor zorgen dat die langer stand houdt.
Bestel het boek van Thich Nhat Hanh hier:
NIEUW: Het Wonder van Mindfulness
Het nieuwe boek van Thich Nhat Hanh ligt sinds februari 2020 in de winkels. Je kunt het nu al bestellen. Maar wil je eerst een recensie lezen hierover? Wij hebben het recensie-exemplaar net binnen. Binnenkort meer dus over dit boek op Chantal Magazine.
Wij denken dat je dit vast ook leuk vindt:
- Boeddhistische Quotes
- Boek: Koken in oorlogstijd
- Ayurvedische Voedingsleer
- Je huis restylen vanaf de bank
Jouw bedrijf hier terugzien?
Jouw advertentie hier zien? Heb jij net als wij zelfbewuste vrouwen van 40 plus als doelgroep? Dan komen wij graag met jou in contact. Er is op deze pagina nog ruimte voor advertenties of korte presentaties. Daarnaast staan we open voor Branded Content. Een hele pagina, volledig geoptimaliseerd voor vindbaarheid in Google, geheel over jouw bedrijf. Meer weten? Stuur een e-mail naar info@chantalmagazine.nl
De biografie van Thich Nhat Hanh
Thich Nhat Hanh, geboren als Nguyễn Xuân Bảo, verliet in 1942 als zestienjarige zijn ouderlijk huis om zenmonnik te worden. Na een verblijf in een klooster betrok hij een verlaten tempel in Saigon. Tussen 1960 en 1963 studeerde hij vergelijkende cultuurwetenschappen aan Princeton-universiteit in de Verenigde Staten. Hij stichtte de SYSS (School for Youth Social Service), die onder andere dorpelingen lijdend onder de Vietnamoorlog hielp met de wederopbouw van gebombardeerde dorpen.
Nobelprijs van de vrede
Ondanks ernstige politieke tegenwerking richtte hij in 1964 de boeddhistische Van Hanh Universiteit op in Vietnam. Het communistische bewind beschouwde hem als klassenvijand, waardoor hij in 1966 zijn vaderland moest verlaten. Dit was het begin van zijn ballingschap waarover hij veel aangrijpende gedichten heeft geschreven. Tijdens zijn volgende reizen naar de VS pleitte hij voor vrede bij regeringsleiders. In 1967 werd hij door Martin Luther King genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn pacifistisch activisme. Ondanks Kings krachtige aanbeveling besloot het comité, evenals het jaar daarvoor, helemaal geen prijs toe te kennen.
Trainen van aandacht en geëngageerd Boeddhisme
Sinds 1966 leidt hij een monastieke gemeenschap en lekengroep ‘Order of Inter-Being’ (in het Vietnamees Tiep Hien), die onderricht geeft in het trainen van aandacht en geëngageerd boeddhisme. In 1972 werd hij politiek vluchteling in Frankrijk. In 1982 stichtte hij het boeddhistische centrum Plum Village, een meditatiegemeenschap in de Dordogne.
In januari 2005 kon hij na 40 jaar voor het eerst sinds het begin van zijn ballingschap een bezoek brengen aan Vietnam, waar hij retraites leidde en boeddhistische leiders ontmoette. In 2008 ging hij een tweede keer.
Ernstige hersenbeschadiging
Op 11 november 2014 werd hij met een ernstige hersenbloeding opgenomen op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis in Bordeaux. Op 3 januari 2015 werd medegedeeld dat hij officieel uit zijn coma was ontwaakt en gezichten van dierbaren kon herkennen. Sindsdien kan hij niet meer spreken, maar is hij actief gebleven als spiritueel leider. In november 2018 keerde hij terug naar zijn root temple Tu Hieu in Vietnam, met de wens om daar zijn laatste levensdagen door te brengen.