fbpx

20 Boeddhistische quotes voor meer liefde en geluk in 2020

Het nieuwe jaar is nog maar net aangevangen en we zijn al weer bijna vergeten welke goede voornemens we hebben gemaakt. De eerste werkweek it er voor de meeste mensen al weer op en de feestdagen liggen weer definitief achter ons. We zijn zo druk met alles wat het leven ingewikkeld maakt. Werk, de kinderen, onze ouders die steeds meer zorg behoeven en de angste die maken dat we er soms goed wakker van liggen. Voor we het weten zijn we weer overwerkt en hard toe aan vakantie. Een goed moment dus om al die goede voornemens nog eens even extra kracht bij te zetten. Deze Boeddhistische quotes kunnen je er zeker bij helpen:

1. Leef in het NU

Leef niet in het verleden, leef niet in de toekomst maar leef in het NU want vandaag is het enige dat echt is. Eckhart Tolle schreef er een prachtig boekje over waarin hij de vertaalslag maakte vanuit het Boeddhisme naar het Westers denken. De kracht van het NU.

2. Ontvang liefde

Jij, net zo goed als ieder ander, verdient het om geliefd te zijn. We zijn in ons wezen allemaal gelijk en verdienen het daarom ook allemaal om liefde te ontvangen. JIj bent daarop geen uitzondering.

3. Focus op hét toverwoord: Vrede

Er is geen woord zo krachtig als het woord vrede. Het zegt meer dan al die duizenden lege woorden. Woorden die ons niet tot in onze essentie raken. Vrede brengt ons liefde en geluk.

4. Sta altijd vroeg op

Zelfs als je laat naar bed gaat maar toch vroeg opstaat zul je meer energie hebben dan voorheen. Door simpelweg vroeg aan je dag te beginnen en te starten met een ochtendritueel (meer hierover volgt binnenkort) maakt dat je barst van de energie en meer gedaan krijgt.

5. Ben trots op jezelf

Alleen al doordat je vroeg op bent gestaan en al heel veel hebt gedaan nog voordat anderen hun bed uit kwamen is een reden om trots te zijn op jezelf. Je werkt bovendien aan het aanleren van goede gewoontes, versterkt je motivatievermogen en wordt zo beetje bij beetje een beter mens. En dat is wat andere mensen waarnemen waardoor ook zij meer respect voor je zullen hebben.

 

6. Laat je inspireren

Wanneer je ‘s morgens vroeg op staat en het nog stil – en misschien zelfs nog donker – is is dat het beste moment voor jezelf. Er is niks of niemand dat voor afleiding zorgt waardoor de inspiratie die op andere momenten wordt overschreeuwd harder stroomt. Je zult merken dat je creatiever bent, meer gefocused kunt lezen en de rest van de dag tevredener en gelukkiger bent.

7. Voel de vrede binnenin jezelf

Vrede komt van binnenuit, niet van buiten af. Andere mensen de schuld geven van jouw negatieve emoties, pech in het leven, werkt dus contraproductief. Het maakt dat je je alleen maar minder gelukkig voelt omdat het de oorzaak niet aanpakt.

8. Laat boosheid zo snel mogelijk los

Je vastklampen aan de al dan niet terechte boosheid die je soms voelt kun je vergelijken met het vasthouden van hete kolen met de intentie deze naar anderen te gooien. Jij bent zelf degene die er het meest last van heeft. Alleen jij brandt zo je handen. Zo werkt het ook met emoties.

9. Geluk delen maakt je nog gelukkiger

Je kunt duizenden kaarsen aansteken met jouw ene kaars zonder dat de levensduur van jouw kaars afneemt. Wat er wel gebeurt is dat het licht dat je zo ontsteekt harder gaat branden. Zo is het ook met geluk. Door jouw geluk te delen neemt het niet af. Serker nog, het neemt alleen maar toe.

10. Bestrijd haat met liefde

Haat met haat bestrijden is onmogelijk. Het wordt er alleen maar erger van. Bestrijd haat met liefde en je zult zien dat de haat uiteindelijk uitdooft. Liefde overwint namelijk alles. Ook zoiets onmogelijks als een intense haat.

11. Vrees de dood niet

Wie een goed leven heeft gehad met aandacht voor een spiritueel leven en liefde en aandacht voor al wat leeft heeft voor de dood niets te vrezen. Het is de wet van Karma die je behoedt voor het kwaad na de dood of in een volgend leven.

 

12. Handel met een zuiver geweten

Hoeveel heilige teksten je ook leest, hoeveel liefdevolle uitspraken je ook doet, het gaat er uiteindelijk om wat je ermee doet. Pas wanneer je er ook naar handelt heeft het zin je ermee bezig te houden.

13. Herken de wonderen

Zodra we de wonderen om ons heen zien veranderen we zelf ook. Pas als je het wonder in een bloem leert herkennen zul je deze ook in je medemens herkennen en dat brengt je tot ware liefde voor jezelf en de ander.

14. Neem de verantwoordelijkheid voor jouw eigen gezondheid

Elk mens is de geschiedschrijver van haar eigen lichaam. Ze bepaalt zelf of het in goede gezondheid mag leven of dat het wordt getreiterd door ziekte. Ook hierin zien we de wet van Karma terug.

15. Er is geen goed zonder kwaad

We hebben het kwaad in ons leven nodig om het goed te kunnen herkennen. Zonder dag geen nacht, zonder licht geen donker want dan zou het altijd gelijk zijn en dus onherkenbaar.

 

 

16. Ontdek jouw doel in het leven

Door te werken ontdekt je waar je hart ligt en wat je werkelijk te doen hebt in dit leven. De volgende stap is om dit ook werkelijk te gaan doen. Je kunt erop vertrouwen dat je hart nooit liegt. Dat je het ook echt zo bedoeld is.

17. Heb compassie voor iedereen

Heb compassie voor ieder mens. Rijk of arm. Goed of fout. Gezegend of niet. Ieder mens kent haar eigen lijden. De één lijdt te veel terwijl de ander te weinig lijdt. Zij hebben beiden compassie nodig.

18. Geloof alleen in het spreken van jouw eigen hart

Geloof niks wat je hebt gehoord of hebt gelezen. Behalve wanneer het overeenkomt met de stem van jouw eigen hart. Met jouw eigen innerlijke wijsheid en jouw eigen logische beredenatie.

19. Lach tegen het leven

Zodra je ontdekt hoe perfect het leven is, hoe alles precies is zoals het moet zijn, gooi dan je hoofd naar achter en lach tegen de hemel. Lach tegen het leven want het leven is mooi zoals het is.

20. Wees mild en vergevingsgezind

Aan de persoon die alle antwoorden weet zijn niet alle vragen gesteld. Het is simpelweg onmogelijk om alles te weten en altijd het juiste te doen. Wees daarom mild en vergevingsgezind naar jezelf en de ander.

Welke Boeddhistische quote riep het meest bij jou op?

De 20 Boeddhistische quotes die je zojuist hebt gelezen gaan over het leven van ons allemaal. De één spreekt je wellicht meer aan dan de ander. Het kan ook zijn dat ze een bepaalde situatie in gedachte opriepen waarop de quote van toepassing was. Chantal Magazine hoort graag van haar lezeressen al willen we ver blijven van online discussies. Daar is het magazine niet voor bedoeld. Wil je jouw verhaal met ons delen en is jouw verhaal interessant voor de overige lezeressen, stuur het dan naar lezers@chantalmagazine.nl en wie weet staat jouw verhaal binnenkort hier online.

 

Delen is fijn